Hlavní obsah

Kdo překvapil Moskvu? Příběh Rusa, který šel „demilitarizovat“ pohraničí

Rozhovor s bývalým důstojníkem ruské FSB, který v současnosti bojuje proti Rusům na straně Ukrajiny.Video: RFE/RL

 

Reklama

aktualizováno •

Útok proukrajinských vzbouřenců na ruském území zaskočil Moskvu. Součástí skupiny, jejímiž členy jsou podle Kyjeva výhradně občané Ruské federace, je bývalý důstojník FSB, bezpečnostní služby Ruské federace Ilja Bogdanov.

Článek

Ruská Bělgorodská oblast na hranicích s Ukrajinou se tento týden stala dějištěm ozbrojených střetů. Podle ruských úřadů šlo o dílo ukrajinských „sabotážních skupin“. Ukrajina popřela, že by měla s událostmi v daném regionu cokoli společného. Podle ní jsou za nimi ruští partyzáni bojující proti režimu prezidenta Vladimira Putina (více zde).

Jedno z uskupení, která se k akci přihlásila, Ruský dobrovolnický sbor, zveřejnilo záběry ukořistěného ruského bojového vozidla BTR-80.

Agentura Reuters nového řidiče zařízení identifikovala jako Ilju Bogdanova, bývalého důstojníka ruské Federální služby bezpečnosti. FSB je hlavní domácí bezpečnostní služba Ruské federace, má nálepku nástupnické agentury hlavní sovětské tajné služby KGB.

Bogdanov, jehož identitu na svém účtu na telegramu potvrdil i ukrajinský server Censor.net, z Ruska odešel už před lety; získal ukrajinské občanství.

Bogdanov na straně ukrajinské armády bojuje s přestávkami už od roku 2014. Údajně se účastnil i březnové diverzní akce v ruské pohraniční Brjanské oblasti (více zde). Podle ruským státem kontrolované agentury RIA Novosti ho Moskva poté zapsala do databáze hledaných osob ministerstva vnitra a na seznam teroristů a extremistů.

Bojové zkušenosti ale Bogdanov sbíral ještě před příjezdem na Ukrajinu na ruské straně. Účastnil se bojů proti čečenským rebelům. I tato zkušenost ho prý přiměla, aby přehodnotil svůj vztah k ruskému režimu.

Reportéři Rádia Svobodná Evropa s ním v červenci loňského roku natočili rozhovor, který si můžete pustit v úvodním videu.

Bývalý příslušník FSB v něm vzpomíná, že se rozhodl odejít na Ukrajinu v době, kdy jeho rodná země vojensky podpořila proruské separatisty na ukrajinském Donbase a na základě zinscenovaného referenda anektovala Krym.

„V roce 2014 jsem nepřijel bojovat za Ukrajinu, ale proti Putinovu režimu. Chtěl jsem spíše změnit Rusko než podpořit Ukrajinu. Teď – o osm let později – bojuji v této válce za Ukrajinu a je mi úplně jedno, jestli Rusko přežije a zůstane na mapě světa,“ říká v rozhovoru Ilja Bogdanov.

Rozhovor o dění v Bělgorodské oblasti

Jak zásadní úder na ruském území je a jaká reakce ze strany Moskvy se dá očekávat, vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavel Havlíček.

Během první války na Donbase sloužil u Donbaského praporu a byl nasazen poblíž Ilovajska. Poté se účastnil těžkých bojů na doněckém letišti.

V roce 2016 Bogdanov z ukrajinské armády odešel a otevřel si v Kyjevě restauraci. Získal i ukrajinské občanství.

Zpátky do armády se vrátil až loni v únoru, tedy v době zahájení ruské invaze. Během plnění jednoho z bojových úkolů v Irpini, jednom z kyjevských předměstí, Bogdanov málem přišel o život.

„Na křižovatce jsem viděl něco velmi zvláštního. Přes plot projelo ruské obrněné vozidlo. Byl to nový BMD-4. Vystoupil z něj voják a začal křičet: ‚Zastavte! Zastavte!‘ Byl jsem asi metr od něj. Nemohlo dojít k omylu: na rukávu měl velkou nášivku s ruskou vlajkou. Rozhodl jsem se střílet. Vypálil jsem pět ran do jeho hrudi. Se sténáním padl. Pak začaly kolem mě všude létat kulky. Na sedadle spolujezdce seděl Ihor, úžasný voják. Během několika vteřin dostal ránu do břicha. Jeho střeva byla všude. Snažil se otevřít dveře, ale nestihl to. Operátor dronu po mé levici měl roztříštěnou ruku a nohu. Začal jsem křičet na řidiče: ‚Jeď rychleji! Šlápni na to!‘ Pak jsem ucítil zásah. Myslel jsem, že mi to utrhlo celou ruku,“ líčí fatální událost.

Poté, co se lékařům podařilo jeho paži zachránit, se vrátil zpátky do armády.

Reklama

Doporučované