Hlavní obsah

Video: Bouře Hilary zaplavila nejvyprahlejší místo Severní Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: V Údolí smrti, které je známé extrémně vysokými teplotami a suchem, jsou kvůli tropické bouři Hilary záplavy.Video: facebook/Death Valley National Park

 

Reklama

Tropická bouře Hilary přinesla do americké Kalifornie neobvyklé záplavy. Tamní krajina – vysušená roky podprůměrných srážek – není schopná přívaly vody nasát. Příkladem jsou i povodně ve známém Údolí smrti.

Článek

Správa národního parku Death Valley (Údolí smrti), který je známý svými rekordně vysokými teplotami, v neděli na svém facebooku sdílela záběry potoků vody valících se obvykle vyprahlým údolím.

„Národní park Údolí smrti je nyní uzavřen kvůli stále probíhajícím záplavám způsobeným hurikánem Hilary. Podle předpovědi způsobí hurikán Hilary v příštích několika dnech další vydatný déšť, takže se očekává, že se podmínky zhorší. Pro vaši bezpečnost se prosím nepokoušejte do parku vstoupit,“ stojí v příspěvku na facebooku národního parku.

Death Valley je přitom považováno za nejteplejší a nejsušší místo USA a celé Severní Ameriky.

Hurikán mezitím oslabil na tropickou bouři, v pondělí pak dokonce na ještě slabší posttropickou cyklónu. I s tímto typem bouře jsou ale spojené silné srážky.

V pondělí dopoledne středoevropského času se střed bouře Hilary pohyboval severně od Los Angeles. Vítr tam dosahoval rychlosti až 75 kilometrů v hodině. Národní centrum pro hurikány předpovídá, že v následujících hodinách bude směřovat dále do vnitrozemí, čímž bude dál slábnout.

Bouře způsobila bleskové povodně i v kalifornském velkoměstě.

Záplavy ve státě Kalifornie. Video: EFE, AP

Například v pouštním městě Palm Springs na jihu Kalifornie podle guvernéra Gavina Newsoma napršelo za hodinu víc vody než za celou historii města, píše BBC.

Tamní krajina není na déšť zvyklá – ještě nedávno tam během vlny veder padaly teplotní rekordy – rychle odvádí vodu, a je tak k bleskovým povodním náchylná. Region se navíc v tomto období obvykle potýká s požáry. Kalifornské vypálené lesy jsou teď po přívalech deště náchylnější k sesuvům půdy.

Očekává se, že bouře během pondělí na jihu Kalifornie a Nevady přinese až 25 centimetrů srážek. Stanice BBC s odkazem na meteorology upozorňuje, že podobné množství srážek běžně na tyto horské a pouštní oblasti dopadne za celý rok.

Reklama

Doporučované