Hlavní obsah

Video: Brána do pekla hoří desítky let. Uhaste ji, nařídil prezident

Bez komentáře: Takzvaná Brána do pekla je nejpopulárnější turistickou atrakcí v zemi.Video: twitter/UOldguy

 

Reklama

Prezident Turkmenistánu nařídil odborníkům, aby našli způsob jak uhasit „Bránu do pekla“. Hořící jáma v poušti Karakum, ze které uniká plyn, už žhne několik desítek let.

Článek

Gurbanguly Berdymuhamedov, prezident středoasijského Turkmenistánu, vystoupil v sobotu ve státní televizi a nakázal úřadům, aby uhasily plameny v plynovém kráteru Darvaza. Podle prezidenta „Brána do pekla“, jak se kráteru přezdívá, škodí životnímu prostředí a ohrožuje zdraví, píše britský deník The Gurdian.

„Přicházíme o cenné přírodní zdroje, z nichž bychom mohli mít značné zisky a využít je ke zlepšení blahobytu našich lidí,“ cituje prezidenta britská stanice BBC. Uhasit kráter se v Turkmenistánu pokoušeli už několikrát. Současný vládce země podobné nařízení vydal už v roce 2010. Zatím se to ale nepodařilo.

Není jasné, jak hořící kráter vznikl. Podle Guardianu vznikl v roce 1971 při sovětské vrtné nehodě, která zasáhla plynovou jeskyni, což způsobilo pád vrtné soupravy a zhroucení země pod ní. Aby se nebezpečné výpary nešířily, Sověti se rozhodli plyn spálit.

V roce 2013 studoval okolnosti vzniku kráteru kanadský průzkumník George Kourounis a došel k závěru, že nikdo nemůže říct, jak vznikl. Verze se totiž liší, píše BBC.

Takzvaná Brána do pekla je nejpopulárnější turistickou atrakcí v zemi. V roce 2018 ji prezident oficiálně přejmenoval na Světlo Karakumu.

Reklama

Doporučované