Hlavní obsah

Video: Déšť v Brazílii trhá svahy, ulicemi proudí bahno. Mrtvých je přes 70

Bez komentáře: Čtvrté největší brazilské město Recife zasáhly silné deště a sesuvy půdy.Video: EFE, AP

 

Reklama

Počet zemřelých po silných deštích a následných záplavách a sesuvech půdy na severovýchodě Brazílie vystoupal již na 79, dalších 56 osob se nadále pohřešuje, oznámily tamní úřady podle agentury AFP.

Článek

Déšť v posledních hodinách mírně ustal a na 1 200 mužů nyní pátrá po pohřešovaných a snaží se zachránit ty, jimž voda odřízla únikovou cestu.

V oblasti Recife, které je čtvrtým největším brazilským městem a metropolí státu Pernambuco, spadlo na některých místech za 24 hodin z pátku na sobotu asi 70 procent srážek, jež tam obvykle připadají na celý květen.

Kvůli velkému množství vody se utrhly části svahů, řeky se vylily z koryt a údolími se začaly valit proudy bahna, které smetly vše, co jim stálo v cestě. V oblasti bydlí mnoho lidí v podomácku postavených přístřešcích, jež snadno podlehnou živlům a v jejichž troskách zahynula velká část obětí.

„Ačkoliv nyní přestalo pršet, čekáme silné deště v příštích dnech. První věcí, kterou musíme udělat, je udržet opatření na ochranu obyvatel,“ řekl brazilský ministr pro regionální rozvoj Daniel Ferreira, jenž v neděli postižené oblasti obhlédl z letadla s dalšími vládními činiteli. Do oblasti Recife se v pondělí chystá přijet i prezident Jair Bolsonaro.

Brazílii zasáhlo podobné neštěstí letos v únoru u města Petrópolis na jihovýchodě země, kde po silných deštích zemřelo 233 lidí.

Podle expertů jsou velké rozsahy škod a počty obětí způsobeny členitostí terénu, ale také tím, že mnoho lidí bydlí v načerno postavených obydlích vystavěných na rizikových prudkých svazích.

Reklama

Doporučované