Hlavní obsah

Video: Do půl těla. Izraelská armáda ukázala, jak Palestinci skládají zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: K zadržení asi 70 Palestinců došlo před nemocnicí Kamála Advána v severní části Pásma Gazy. Podle izraelské armády jde údajně o bojovníky Hamásu. Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Izraelská armáda zveřejnila další záběry, na nichž se podle ní palestinští ozbrojenci vzdávají, tentokrát před nemocnicí Kamála Advána v severní části Pásma Gazy.

Článek

Izraelská armáda zveřejnila další záběry, na nichž se podle ní palestinští ozbrojenci vzdávají, tentokrát před nemocnicí Kamála Advána v severní části Pásma Gazy.

Na videu, které na sociální sítí X zveřejnily izraelské síly, je vidět, jak mladí muži svlečení do půli těla odevzdávají zbraně. Podle armády jde o zhruba 70 povstalců z teroristické organizace Hamás.

Následně byli převezeni k výslechům, které provádí vojenská zpravodajská služba a bezpečnostní služba Šin Bet, píší servery The Jerusalem Post nebo Times of Israel.

Už minulý týden se na sociálních sítích objevily záběry hromadného zadržení skupiny mužů z Pásma Gazy. Zajatci se museli svléknout do spodního prádla, klečet na ulici, měli zavázané oči a následně je vojáci vměstnali do nákladového prostoru vojenského vozidla a odvezli, informovala například americká stanice CNN.

Izraelský server Ynetnews obnažení mužů zdůvodnil snahou armády ujistit se, že na sobě nemají žádná výbušná zařízení. Bezpečnostní analytik Michael Clarke v rozhovoru pro televizi Sky News řekl, že podobně by v boji s teroristy postupovaly i západní armády.

Kritika

Tvrzení, že zadržení jsou pouze bojovníci Hamásu, ale byla zpochybněna. Totožnost některých zajatců potvrdili jejich kolegové a rodinní příslušníci. Podle nich mezi nimi byli i civilisté, o nichž se neví, že by patřili k některé z palestinských ozbrojených nebo teroristických skupin. Video i proto vyvolalo velkou pozornost.

Na Izrael se kvůli tomu snesla kritika, že se zajatci nezachází důstojně a podle mezinárodního práva.

List The Washington Post v této souvislosti napsal, že armáda, která izraelská média cenzuruje, rozšíření snímků nezabránila. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller fotografie označil za „velmi znepokojující“ s tím, že si od Izraele vyžádají další informace.

Reklama

Doporučované