Hlavní obsah

Desítky zajatých Palestinců v trenkách a s páskou přes oči. Záběry budí otázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

K zadržení minimálně stovky Palestinců došlo v severní části Pásma Gazy. Novináři americké CNN některé ze snímků geograficky lokalizovali do města Bajt Lahíja severně od města Gaza.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Některá izraelská média o videu se zadrženými muži píší jako o hromadné kapitulaci teroristů z Hamásu. Příbuzní a zaměstnavatelé některých z nich se ale ozývají s tím, že jde o civilisty.

Článek

Na sociálních sítích kolují od čtvrtka záběry pravděpodobně hromadného zadržení skupiny mužů z Pásma Gazy izraelskými vojáky. Zajatci se museli svléknout do spodního prádla, klečet na ulici, měli zavázané oči a následně je vojáci vměstnali do nákladového prostoru vojenského vozidla a odvezli, informuje například americká stanice CNN.

Izraelský server Ynetnews obnažení mužů zdůvodňuje snahou armády ujistit se, že na sobě nemají žádná výbušná zařízení. Bezpečnostní analytik Michael Clarke v rozhovoru pro televizi Sky News řekl, že podobně by v boji s teroristy postupovaly i západní armády.

Přesné okolnosti a datum pořízení videa zatím nejsou jasné. Totožnost některých zajatců ale potvrdili jejich kolegové a rodinní příslušníci. Podle nich jsou mezi nimi i civilisté, o nichž se neví, že by patřili k některé z palestinských ozbrojených nebo teroristických skupin. Video i proto vyvolalo velkou pozornost.

Jedním ze zadržených je například zaměstnanec zpravodajského serveru The New Arab, jak uvedla redakce v prohlášení: „Dnes, ve čtvrtek, izraelská okupační armáda zatkla novináře a ředitele kanceláře The New Arab v Gaze, našeho kolegu Djáu al-Kahlúta, na Tržní ulici v Bajt Lahíji, spolu se skupinou jeho bratrů, příbuzných a dalších civilistů.“

Šéfredaktor média Hussám Kanafaní upozornil, že al-Kahlút a jeho rodina jsou stále nezvěstní.

Mohlo by vás zajímat

António Guterres varuje před humanitární katastrofou v Pásmu Gazy, která podle něj může mít nezvratné důsledky pro všechny Palestince. Aktivoval proto zřídka používaný článek Charty OSN, jímž chce přimět Radu bezpečnosti k akci.

V zajetí skončil také příbuzný Haního al-Madhúna, se kterým mluvili novináři ze CNN. „Izraelské síly dorazily na ulici a vyzvaly všechny muže, aby vyšli ven. Oni jim vyhověli…V tom domě se usídlili poté, co (Izraelci) dva naše byty zničili,“ řekl.

Na jedné z fotografií poznal svého bratrance Abúda, majitele obchodu, a na videu viděl jeho bratra Mahmúda, který „není zapojen do žádné činnosti; pomáhá svému otci ve stavebnictví“.

Lidskoprávní organizace Euro-Mediterranean Human Rights Monitor se sídlem v Ženevě zveřejnila snímky z jednoho zadržení. Ve čtvrtek uvedla, že „izraelská armáda zadržela a krutě týrala desítky palestinských civilistů“.

„Euro-Med Monitor obdržela zprávy, že izraelské síly zahájily náhodné a svévolné zatýkání vysídlených osob, včetně lékařů, akademiků, novinářů a starších mužů,“ uvedla organizace.

Příslušníci Hamásu?

Izraelská média bez uvedení zdroje prezentují snímky jako kapitulaci členů hnutí Hamás, případně lidí podezřelých z terorismu.

Ve čtvrtek to na dotaz novinářů nepřímo potvrdil mluvčí izraelských ozbrojených sil (IDF) Daniel Hagari. „Viděli jsme snímky mnoha zajatců, teroristů Hamásu, které IDF zatkly během pozemních manévrů.“

Podle něj při bojích s příslušníky hnutí Hamás v Pásmu Gazy „ti, co v oblasti zůstali, postupně vycházejí ven“. „Vyšetřujeme a prověřujeme, kdo má vazby na Hamás a kdo ne…Všechny je zatýkáme a vyslýcháme,“ dodal.

Izraelské obranné síly na žádost CNN o komentář ke snímkům nereagovaly. V pátek se ale k videu pro BBC vyjádřil mluvčí izraelské vlády Ejlon Levy.

„Mluvíme o mužích vojenského věku, kteří byli odhaleni v oblastech, odkud se civilisté měli evakuovat už před několika týdny,“ citovala ho britská stanice. Podle něj byli zadrženi v Džabáliji na severu Pásma Gazy a ve čtvrti Šidžajáh ve městě Gaza.

Všechny zadržené podle Levyho čeká výslech, aby vyšetřovatelé zjistili, kdo je „terorista z Hamásu“. Muži se prý nacházeli v oblastech, kde IDF zblízka bojuje s Hamásem a za civilisty se převlékli schválně.

Izraelská invaze do Pásma Gazy začala v reakci na teroristický útok Hamásu proti Izraeli ze 7. října, při kterém zemřelo přes 1200 lidí a víc než 230 dalších bylo uneseno. V Gaze podle úřadů kontrolovaných Hamásem během války zemřelo přes 17 tisíc lidí. Není jasné, kolik obětí pochází z řad ozbrojenců a kolik z nich jsou civilisté.

Aktualizace 16:40: Doplnili jsme vyjádření izraelské vlády.

Reklama

Doporučované