Hlavní obsah

Video: Dva Britové bojují na Ukrajině – za Rusko. A ještě se tím chlubí

Bez komentáře: Brit Ben Stimson, který slouží v invazní armádě, se chlubí, že je zpět v Rusku.Video: Артур, Youtube.com

 

Reklama

Jeden z nich, Ben Stimson, byl v roce 2015 uvězněn ve Velké Británii za to, že se připojil k proruským separatistům na východě Ukrajiny.

Článek

Na straně ruské armády bojují na Ukrajině i občané Velké Británie. Tedy země, která patří k významným podporovatelům Kyjeva a jejíž vláda striktně odmítla ruskou invazi a vůči Kremlu uplatnila řadu sankčních balíků.

Aktuálně na sebe strhávají pozornost dva Britové, kteří se bojů na Ukrajině účastní v řadách ruských jednotek. Jde o Bena Stimsona z Oldhamu a Aidena Minnise z Wiltshire, píše BBC.

Stimson zveřejnil na YouTube video, ve kterém se přihlásil k ruské straně. „Každý člověk si vybírá. Mnoho z nás zahraničních dobrovolníků se rozhodlo přejít na ruskou stranu,“ tvrdí.

V dalším videu se chlubí ruskou výzbrojí. Říká, že je zpátky v Rusku, a dokonce má ukrajinskou munici, kterou zaplatili britští daňoví poplatníci.

Stimson byl v roce 2015 uvězněn ve Velké Británii za to, že se připojil k proruským separatistům na východě Ukrajiny.

„Ano, jsem zpátky v Rusku. Jsem zpátky v uniformě,“ citoval jej britský bulvární deník The Sun.

Veřejnoprávní stanice se spojila se Stimsonovým otcem. Ten sdělil, že se synem přerušil veškerou komunikaci a že byl sám „zděšen“, když se dozvěděl, že zase bojuje za Rusko. „Nemám nad ním žádnou kontrolu, je to 48letý muž,“ uvádí Martin Stimson pro BBC.

Připomeňte si

Pavel „Kavkaz“ Botka bojuje na straně proruských separatistů. Na Donbase se ukrývá i před českým vězením. V rozhovoru pro Seznam Zprávy nabízí pohled na válku vlastní optikou, která se shoduje s oficiální ruskou propagandou.

Druhý z Britů, Aiden Minnis, byl před nástup do ruské armády ve vězení za napadení. Zároveň byl v Anglii napojen na krajně pravicovou Národní frontu.

Oba muži jsou považováni za první známé britské státní příslušníky bojující na ruské straně.

Philip Ingram, někdejší vysoký důstojník britské vojenské rozvědky, řekl BBC North West Tonight, že rozhodnutí bojovat za Rusko bylo „podpisem vlastního rozsudku smrti“.

Ingram naznačil, že skutečnost, že oba muži zveřejnili na sociálních sítích videa i obrázky, by mohla poskytnout ukrajinským zpravodajským službám informace, které mohou „ovlivnit jejich životní vyhlídky“.

Zároveň dodal, že doma hrozí oběma Britům trestní stíhaní.

Reklama

Doporučované