Hlavní obsah

Video: Gepard útočí. Ukrajinci ukázali sestřelení ruské rakety

Bez komentáře: Záběry protiletadlového systému Gepard v akci.Video: twitter/UAWeapons

 

Reklama

Německý samohybný protiletadlový kanon Gepard se zapojil do protivzdušné obrany Ukrajiny. Nepřátelské střely likviduje navzdory potížím s dodávkami munice.

Článek

Ukrajinské vedení, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, v pondělí po další vlně ruských útoků na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu pělo chválu na protivzdušnou obranu.

Podle letectva se podařilo sestřelit přes 60 z více než 70 střel, které Rusko vypálilo. „Naši chlapi jsou úžasní,“ napsal na telegramu šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Na sociálních sítích se v pondělí také objevilo video s protiletadlovým systémem Gepard v akci. Záběry zveřejnil twitterový účet Ukraine Weapons Tracker, který dlouhodobě mapuje události na frontě. Je na nich vidět německý Gepard, který stojí uprostřed pole a následně sestřelí letící objekt. Co konkrétně poslal kanon k zemi, nelze nezávisle ověřit.

Protiletadlový systém je umístěn na podvozku tanku Leopard 1 a původně měl chránit německé obrněné jednotky před napadením ze vzduchu.

Gepard je vybaven dvěma radary. Jeden je určený pro detekci cílů, druhý, umístěný na přední části věže, řídí palbu a jsou k němu proto připojeny dva kanony ráže 35 mm. Stroj umí vystřelit až 1000 nábojů za minutu.

Foto: Björn Trotzki, ČTK

Protivzdušný systém Gepard v německých službách.

Právě specifický typ munice, který systém potřebuje, působí Ukrajině problémy. Kanony vyrábí švýcarský firma Oerlikon a Švýcarsko, jež má tuto munici i ve skladech, reexport protiletadlových dělostřeleckých granátů pro systémy Gepard odmítá s poukazem na svou neutralitu. Podrobněji jsme o švýcarském postoji psali v tomto článku.

Německo mezitím spolu s norskou vládou našlo výrobce, který je schopen další munici vyrobit. Prototypy, jež zbrojovka vyrobila, už se zkoušely a čekají na vyhodnocení těchto testů, napsal německý bezpečnostní portál pivotarea.eu.

Berlín dosud Kyjevu poslal 30 systémů Gepard a chystá se poslat dalších sedm samohybných protiletadlových kanonů. Na Ukrajinu by měly dorazit na jaře 2023.

Kromě systémů Gepard poslalo Německo Ukrajině také protivzdušný systém IRIS-T, který už také zapojila do obrany proti ruským střelám.

Reklama

Doporučované