Hlavní obsah

Video: Hejno kosatek uvázlo v pasti z ledu. Drama má šťastný konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Uvázlé kosatky v ledové pasti u nejsevernějšího japonského ostrova Hokkaidó.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 13 dravých savců uvázlo mezi ledovými krami u japonského ostrova Hokkaidó. Už se chytal plán záchrany, když od pozorovatelů přišly zprávy, že hejno už z oblasti zmizelo.

Článek

Kosatky spatřil odborník na mořský život, který zkoumal populaci lachtanů na severovýchodě japonského ostrova Hokkaidó. Hejno zaznamenal zhruba kilometr od pobřežního města Rausu.

„Viděl jsem asi 13 kosatek s hlavami vyčnívajícími z díry v ledu,“ řekl Sejčiro Tsučija deníku The Guardian. „Zdálo se, že se snaží dýchat, a vypadalo to, že jsou mezi nimi tři nebo čtyři mláďata.

V důsledku bezvětří, které v oblasti v posledních dnech panovalo, se masa unášeného uvolněného ledu téměř přestala pohybovat. Pravděpodobně proto se hejno kytovců ocitlo zaklíněné v malé mezeře mezi ledovými krami.

The Guardian připomíná, že moře u ostrova Hokkaidó, nejsevernějšího japonského ostrova, je každou zimu pokryto naplaveným ledem. Množství ledu se v posledních letech snížilo v důsledku rostoucí teploty moře, což odborníci připisují klimatické krizi.

Záběry uvázlého hejna, které skupina ochránců pořídila, obletěly svět. Samosprávu v Rausu zaplavily prosby o pomoc i výzvy k vyslání ledoborce.

Záchrana se jevila jako krajně obtížná, protože led byl příliš silný. Nadto tu byla i špatná zkušenost – při podobné události v roce 2005 několik mořských savců uhynulo.

Nakonec nebyl zásah nutný – kosatky ve středu z oblasti zmizely. Stanice Sky News citovala Masataku Širajanagiho, mluvčího města, podle kterého se jednoduše předpokládá, že se kosatkám podařilo osvobodit.

Reklama

Doporučované