Hlavní obsah

Video: Izrael ukázal demolici největšího tunelu Hamásu

Bez komentáře: Izraelská armáda zničila doposud největší podzemní tunel v Gaze.Video: twitter/IDF

 

Reklama

Tunel sahá v některých místech do hloubky až 50 metrů a byl dost široký na to, aby se jím dalo projet autem.

Článek

Izraelská armáda (IDF) oznámila zničení dalších objektů Hamásu, a to včetně doposud největšího podzemního tunelu, který vojáci odhalili už v prosinci, píše server The Times of Israel.

Tunel sahá v některých místech až do hloubky 50 metrů a byl dost široký na to, aby jím projelo auto. Jedna ze šachet se přitom nacházela jen 400 metrů od hraničního přechodu Erez.

Záběry z demolice armáda zveřejnila na sociální síti X. Ženisté velkou část zničili pomocí výbušnin, zbylé šachty pak nechali zalít betonem.

Podle IDF výstavbu tunelu vedl Muhammad Sinvár, bratr vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvára.

„Gazské metro“

Pásmo Gazy je tunely prošpikované, celé síti se dokonce přezdívá „gazské metro“. Tunely jsou často klimatizované, jsou v nich zabudované telefonní linky.

Kromě výbušnin a betonu ženisté k jejich likvidaci využívají i různé typy robotů monitorujících situaci a výbušných zařízení, která jsou pro tyto případy speciálně uzpůsobená. Kromě porušení cest se snaží i o zlikvidování všech pastí, které teroristé z Hamásu do šachet nastražil.

Objevily se i informace, že má izraelská armáda připravený plán na zaplavení tunelů pod Pásmem Gazy mořskou vodou.

Rozhovor s palestinskou novinářkou

Lidé nemají jídlo, vodu ani místo na přespání. Tisíce lidí proto přežívají na ulici, řekla Seznam Zprávám palestinská novinářka Jafa Abú Akar, která byla přesídlena do hraničního města Rafáh.

Hamás mezitím přes zprostředkovatele pokračuje ve vyjednávání s Izraelci o příměří v Gaze. Delegace Hamásu, Kataru a Egypta – ne však Izraele – jednají v Káhiře.

Americký prezident Joe Biden v úterý řekl, že uzavření dohody o příměří výměnou za propuštění izraelských rukojmích je nyní v rukou Hamásu, který má na stole „rozumný návrh“, a že Izrael je ochoten spolupracovat.

Reklama

Doporučované