Hlavní obsah

Svědectví z Gazy: Přišla jsem o všechno, utéct se mi nepodařilo

Foto: Facebook

Palestinská novinářka Jafa Abú Akar na fotografii z jejího facebookového profilu.

Reklama

Lidé nemají jídlo, vodu ani místo na přespání. Tisíce lidí proto přežívají na ulici, řekla Seznam Zprávám palestinská novinářka Jafa Abú Akar, která byla přesídlena do hraničního města Rafáh.

Článek

Rozhovor si můžete také poslechnout v audioverzi.

Humanitární organizace už několik dní bijí na poplach kvůli akutnímu nedostatku potravin v Pásmu Gazy. Šílenou situací, která v palestinské enklávě kvůli válce nastala, řeší v těchto dnech i Bílý dům. „V nadcházejících dnech Spojené státy uskuteční letecké výsadky pomoci do Gazy, zdvojnásobí naše úsilí o otevření námořního koridoru a rozšíří pozemní dodávky,“ slíbil v pátek americký prezident Joe Biden.

O situaci, jaká panuje v Rafáhu i dalších místech, mluvily Seznam Zprávy s novinářkou Jafou Abú Akar, která je nyní v Rafáhu. Mladá žena v rozhovoru líčí, jak se marně snaží sehnat jídlo pro zbytek své rodiny a v jakých podmínkách lidé přežívají.

5:59 o situaci v Gaze a Izraeli

  • Jaký spor se vede v Izraeli o dalším směru války v Pásmu Gazy, zahájené po říjnových útocích Hamásu.
  • Že izraelská ofenziva na Rafáh nemusí být tak blízko, jak se všeobecně zdálo.
  • Proč izraelskou veřejnost často příliš nezajímá humanitární situace Palestinců.

O nebezpečí, kterému jsou novináři v Pásmu Gazy vystaveni, svědčí i dopis, jenž poslali izraelské vládě šéfredaktoři předních světových médií. Ti naléhavě vyzvali Izrael k ochraně novinářů. Dopis podepsali zástupci agentur Reuters, AP, AFP a také novin The New York Times, The Guardian nebo televizí BBC a CNN.

Telefonický rozhovor s Jafou Abú Akar vznikl v sobotu ráno, prvních několik minut ale novinářka na volání neodpovídala. „Promiňte, máme tu špatný signál,“ omluvila se o pár minut později. Během hovoru pak celkem třikrát sluchátko na chvíli oněmělo, platforma WhatsApp ale navzdory všem potížím ve válečné zóně funguje.

Kde právě jste? Můžete čtenářům Seznam Zpráv říci něco o sobě?

Jsem teď v Rafáhu, stojím vedle nemocnice. Jsem novinářka ze severu Pásma Gazy, jmenuji se Jafa Abú Akar. Pracuju jako dopisovatelka z Gazy pro různá palestinská média. Byla jsem přesídlena nejdříve do Chán Júnisu, poté do Rafáhu. Náš dům byl zničen, stejně jako domy dalších členů širší rodiny, někteří zemřeli. Přišla jsem o všechno.

Z Gazy nyní chodí hrozivé zprávy o hladu, kterému tam civilisté čelí. Můžete popsat, jaká tam panuje situace?

Ano, v Gaze je to teď velmi těžké. Lidé mají hlad. Chybí jídlo, pitná voda, prostě všechno. Všechno je teď strašně drahé a dostat se k jídlu je strašně složité, zvláště na severu Pásma Gazy. Hladem už zemřela spousta dětí.

Tento týden došlo k tragické události, kdy bylo zabito na sto lidí čekajících na potraviny. Máte o té události nějaké informace?

Byl to zločin Izraele, zabito a zraněno bylo přes sto lidí (Izraelská armáda tvrdí, že její vojáci v místě vypálili varovné výstřely, ale na dav přetahující se o dodávky humanitární pomoci neútočili. Incident vyšetřuje, pozn. red.). Izrael vzkázal lidem, aby šli tam, kde dostanou jídlo pro své děti a rodiny. Já sama jsem zkoušela sehnat pro své příbuzné v Gaze jídlo, ale nešlo to.

Nějaké humanitární organizace v Gaze jídlo distribuují, ne každý se ale k němu dostane. Mezinárodní organizace čelí řadě těžkostí - mluvíme o 1,5 milionu lidí v Rafáhu. Pak přijede 20 kamionů s potravinami… my ale mluvíme o milionu lidí. (V sobotu ráno tweetoval mluvčí izraelské vlády, že do Pásma dorazil rekordní počet 260 kamionů s pomocí, později podle agentury AP shodila dodávky s pomocí nad Gazou i americká letadla, pozn. red.)

Jak lidé v Rafáhu přežívají?

Asi milion lidí sem přemístili ze severu Gazy a Chán Júnisu. Mnoho lidí přežívá prostě na ulici, jsou jich tisíce. Nemají nic, žádné jídlo, žádné místo k přespání, nikdo pro ně neudělá nic. Moje rodina je v uprchlickém táboře. Snažím se balancovat mezi rodinou a prací a sehnat jim, co potřebují. Já sama jsem s dalšími novináři v táboře, kde se snažíme dělat všechno pro to, abychom pomohli našim rodinám. Jsou tu kolegové, kteří přišli o celé rodiny.

Jak se lidé kolem vás dívají na Hamás? Podporují ho více kvůli tomu, co teď v Gaze zažívají, nebo ho viní z rozpoutání války?

To je různé. Někteří lidé Hamás nenávidí, jiní ho podporují. Když někdo ztratil celou rodinu a přišel o všechno, bude ho spíše podporovat.

Máte vy nebo vaši přátelé nějakou šanci z válečné Gazy utéci do sousedního Egypta?

Já sama jsem se snažila, ale nevyšlo to. Teď už to není možné, protože společnost Hala si za cestu z Gazy do Egypta účtuje pět tisíc dolarů, což je hodně. To máte třeba 50 tisíc pro rodinu, to je moc. Dříve se mluvilo o ceně 100 dolarů za osobu za cestu do Káhiry.

Reklama

Doporučované