Hlavní obsah

Video s údajným zničením parlamentu v Gaze ukazovalo jinou explozi

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Rakety odpálené během války mezi Hamásem a Izraelem. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Video, které se šířilo na sociálních sítích i v izraelských médiích, ukazuje výbuch jiné budovy v Pásmu Gazy, než je tamní parlament. Upozornila na to agentura AFP.

Článek

V polovině listopadu se na sociálních sítích začalo šířit video, které mělo zobrazovat odpálení parlamentu v Pásmu Gazy izraelskou armádou. Zveřejněné záběry ale ukazovaly jinou explozi, jak upozornil fact-checkingový tým agentury AFP.

O zničení vládní budovy 15. listopadu informoval například izraelský zpravodajský web Times of Israel, jeho reportér sdílel zmíněné záběry, které se objevily i v dalších izraelských i zahraničních médiích. Od nich tuto informaci převzala i redakce Seznam Zpráv a původně o ní psala v tomto článku. Za tuto chybu se omlouváme.

Jak to tedy bylo?

Izraelská armáda (IDF) den předtím, tedy 14. listopadu, oznámila dobytí parlamentu Pásma Gazy řízeného palestinským hnutím Hamás. Stalo se to v rámci odvetné operace po teroristickém útoku Hamásu proti Izraeli ze 7. října.

Komplex budov byl během současné války skutečně částečně zničen, jak dokládají satelitní snímky zveřejněné například americkým deníkem New York Times. Třeba stanice CNN ale upozornila, že není jasné, jestli zkázu způsobily jednotky IDF.

Video, které podle různých zdrojů, mělo zobrazovat explozi parlamentu v Gaze. Ve skutečnosti jde o jinou budovu.Video: twitter/manniefabian

Video údajné exploze, které kolovalo na sítích, ale podle agentury AFP vůbec nevzniklo ve městě Gaza, ale v nedaleké palestinské vesnici Juhor ad-Dik. Agentura poukazuje například na jinou architektonickou podobu parlamentu v Gaze, který se navíc nachází uprostřed husté zástavby, zatímco zobrazovaná budova ne.

AFP ale nebyla schopná nezávisle ověřit přesný původ publikovaného videa.

Reklama

Doporučované