Hlavní obsah

Video: Jih Číny a Bangladéš zasáhly silné povodně, pršet má ještě víc

Bez komentáře: Jih Číny zasáhly silné povodně. Meteorologové předpovídají, že záplavy se budou v příštích dnech dále zhoršovat.Video: AP

 

Reklama

S neobvykle vydatnými dešti zasáhly jižní Čínu silné záplavy. Úřady už evakuovaly desetitisíce obyvatel.

Článek

V provinciích Kuang-tung a Ťiang-si se v důsledku silných srážek vylily z koryt řeky. Úřady v úterý zvýšily varování před povodněmi na nejvyšší stupeň, informuje agentura AP. Meteorologové očekávají v nejbližších dnech další déšť.

Několikadenní lijáky už zasáhly do životů půl milionu lidí. V Kuang-tungu se zavírají školy i kanceláře a přerušen byl provoz hromadné dopravy.

Letní období dešťů přináší Číně povodně každý rok, podle ekologických organizací jsou ale silné lijáky kvůli klimatickým změnám stále častější a intenzivnější.

Letošní záplavy jsou v některých oblastech nejhorší za poslední dekády, mluví se až o stoleté vodě. Rozvodněné řeky na jihu Číny devastují úrodu a ničí domy či silnice.

Kvůli povodním se omezila výroba, což vzhledem k významu čínské produkce pro celý svět mohou pocítit i lidé daleko za hranicemi Číny.

Vydatné monzunové bouře sužují také Indii a Bangladéš. Server BBC News uvedl, že v pondělí úřady evidovaly nejméně 59 obětí. Zároveň varovaly, že toto číslo není konečné.

Více než devět milionů lidí pak zůstalo bez domova, informuje agentura AP. Meteorologové předpovídají, že záplavy se budou v příštích dnech dále zhoršovat.

Bangladéšská média uvádějí, že záchranáři mají problémy se do řady zaplavených míst dostat. Mnoho postižených lidí nemá přístup k pitné vodě a potravinám, uvádí AP. Miliony lidí jsou rovněž bez dodávek elektřiny.

Monzunové deště, které na jihu Asie trvají zhruba od června do září, jsou pro Indii a Bangladéš životně důležité, protože v zemi doplňují vodní zásoby. Způsobují však záplavy a sesuvy půdy, které každoročně zabijí stovky lidí.

Reklama

Doporučované