Hlavní obsah

Video: Jihokorejský prezident zazpíval Bidenovi americký hit

Bez komentáře: Americký prezident Joe Biden daroval jihokorejskému prezidentovi kytaru podepsanou americkým zpěvákem Donem McLeanem. Jun Sok-jol využil příležitosti.Video: AP

 

Reklama

Od jaderného arzenálu až ke zpěvu. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol zakončil svou návštěvu Bílého domu překvapujícím pěveckým vystoupením, kterému tleskal celý sál.

Článek

I takhle se dají utužovat diplomatické vztahy. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol zakončil návštěvu Bílého domu nečekaným způsobem. Na středeční státní večeři v Bílém domě, která se konala na Junovu počest, se tento známý milovník karaoke podělil o svou lásku k americké hudbě.

Za bujarého potlesku zazpíval první sloku slavného hitu American Pie od zpěváka Dona McLeana.

Biden Junovi řekl, že McLean se k nim do Bílého domu nemohl dostavit, ale poslal mu podepsanou kytaru, kterou americký prezident jihokorejskému vůdci daroval, píše New York Post.

„Vím, že tohle je jedna z vašich oblíbených písní, American Pie,“ řekl Biden poté, co Juna na konci večera vytáhl na pódium, aby si poslechl zpěváky, kteří tuto klasiku předvedli.

„Ano, to je pravda,“ řekl dvaašedesátiletý Jun Sok-jol s tím, že píseň vydanou v roce 1971 miluje už od školních let. Biden na to v žertu jihokorejského prezidenta vyzval, aby ji zazpíval.

„Už je to nějaký čas, ale…“ Následně se Jun s hraným odporem chopil mikrofonu. Zazpíval několik prvních řádků písně, čímž vyvolal bouřlivý potlesk. Na to jeho americký protějšek poznamenal, že vůbec nevěděl, že umí takhle zpívat.

Setkání zdaleka nebylo jen o karaoke. Jun se ve čtvrtek během své šestidenní návštěvy USA zúčastní zasedání Kongresu. Krom toho s prezidentem Bidenem řešili možné hrozby, které představuje stále odvážnější Severní Korea.

Před těmito rozhovory obě strany zveřejnily Washingtonskou deklaraci, v níž Jižní Korea souhlasila s tím, že nebude pokračovat ve svém vlastním jaderném zbrojním programu výměnou za větší rozhodovací úlohu v nouzovém plánování USA v případě severokorejského jaderného útoku. Washington se zavázal k větší přítomnosti USA v regionu, píše CNN.

Prezidenti spolu podle americkým médií dále hovořili o užší ekonomické spolupráce i otázkách, jak čelit stále silnější Číně.

Reklama

Doporučované