Hlavní obsah

Dramatické záběry z ukrajinské nemocnice. Ruské údery narušily operaci srdce

Záběry z nemocnice v Chersonské oblasti, kde natáčela agentura AP. Video: AP

 

Reklama

Ruské údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a další cíle neohrožují životy jen přímo, ale i nepřímo. Výpadky proudu zasáhly i nemocnice. Lékaři proto museli náročné zákroky dokončit v bojových podmínkách a s baterkami.

Článek

Kyjevští chirurgové právě prováděli operaci srdce dítěti, když v ústavu pro léčení srdečních chorob v ukrajinském hlavním městě vypadl proud. V zákroku pokračovali i ve tmě, zatímco jim zdravotní sestry a asistenti lékařů svítili baterkami a čelovkami na operační stůl.

„Nikdo neví, co se stalo, ale na operačním sále zhaslo světlo. Zapneme generátor, ale to je bohužel otázka několika minut. Takže se můžete, Rusové, radovat, na operačním stole leží dítě,“ říká ředitel ústavu Borys Todurov na videozáznamu, který zveřejnil, aby ilustroval potíže, s nimiž se lékaři potýkají.

Rusové ve snaze Ukrajincům zimu co nejvíce znepříjemnit, útočí na klíčovou infrastrukturu. Naposledy ve středu způsobili výpadky proudu po celé zemi. „Zatím to zvládáme. Ale každou hodinou je to těžší a těžší. Už několik hodin neteče voda. Nadále provádíme pouze nouzové operace,“ řekl pro deník The New York Times Todurov.

Podobné scény se odehrávaly ve zdravotnických zařízeních napříč Ukrajinou. Lékaři v čerkaském regionálním onkologickém centru prováděli dvě transplantace ledvin, když vypadl proud.

Nakonec se podařilo zapnout generátory a obě operace dopadly úspěšně, napsal na telegramu Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta. „Ukrajinští lékaři jsou neporazitelní!“ dodal.

Středeční útoky na ukrajinskou infrastrukturu

Ruské útoky ve středu představovaly další ránu pro ukrajinskou infrastrukturu. Údery způsobily výpadky elektřiny nejen ve velké části Ukrajiny, ale také v Moldavsku. Problémy hlásily i jaderné elektrárny.

Tymošenkova slova potvrzují také lékaři z Mečnikovovy nemocnice ve městě Dnipro, která se potýkala s takovým výpadkem poprvé od únorového začátku ruské invaze.

Ředitel nemocnice Sergej Ryženko na facebooku uvedl, že na operačních stolech zrovna ležely desítky pacientů v kritickém stavu, když k výpadku došlo. „Anesteziologové a chirurgové nasadili čelovky, aby každého z nich zachránili,“ napsal.

Operační sály a jednotka intenzivní péče fungují na generátory, ale zbylé prostory, včetně těch obytných, jsou bez proudu, popsal fungování Mečnikovovy nemocnice jeden z lékařů pro NYT.

Podobné potíže mají zařízení v osvobozeném Chersonu, kde nejen že lékaři pracují s baterkami, ale v některých nemocnicích nemohou ani používat naprosto nezbytné vybavení.

„Nefungují dýchací přístroje, nefungují rentgeny. Máme jen jeden přenosný ultrazvukový přístroj a ten neustále přenášíme,“ řekl pro deník The Washington Post Volodymyr Mališčuk, vedoucí chirurgie v chersonské dětské nemocnici.

Ruské útoky na infrastrukturu ohrožují miliony civilistů

Zařízení pak mají problém také s nedostatkem čisté vody. V případě výpadku proudu nefungují ani výtahy, které se k převozu pacientů běžně využívají a je třeba je pak vynášet po schodech.

Útoky na infrastrukturu ohrožují podle šéfa Lékařů bez hranic na Ukrajině Christophera Stokese miliony civilistů. Vytváří totiž začarovaný kruh, kdy lidé žijící bez tepla a pitné vody potřebují častěji lékařskou pomoc, která se v takových podmínkách ale hůře poskytuje.

Světová zdravotnická organizace varovala, že zemi hrozí humanitární katastrofa, pokud budou nemocnice i nadále bez elektřiny. „Přerušení dodávek energie a vody ovlivní také přístup lidí ke zdravotní péči, protože nemocnice a zdravotnická střediska budou mít problémy s provozem,“ řekl Stokes.

Nemocnice se podobně jako školy nebo rezidenční oblasti staly rovněž terčem středečních útoků. Ruská raketa podle ukrajinských zdrojů zasáhla porodnické oddělení nemocnice ve Vilňansku v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Při ostřelování zde zahynulo i novorozené dítě, oznámil šéf oblastní správy Oleksandr Staruch.

Fotky: Takhle ruské rakety zpustošily Kyjev

+5

Ruská armáda ve středu vyslala na Ukrajinu okolo 70 střel s plochou dráhou letu, uvedly ukrajinské vzdušné síly. Nálety si vyžádaly nejméně deset obětí a způsobily zranění desítkám dalších lidí. Narušily také provoz několika jaderných elektráren.

Dodávky proudu se v ukrajinské energetické síti podařilo k pátečnímu dopoledni obnovit na 70 procent, uvedla společnost Ukrenerho, která provoz ukrajinské rozvodné sítě zajišťuje. V Kyjevě zůstávala podle správy metropole v pátek ráno stále bez proudu asi polovina domácností.

Reklama

Doporučované