Hlavní obsah

Video: Nový krov pro Notre-Dame připlul po Seině

Bez komentáře: Přeprava krovu pro katedrálu Notre-Dame v Paříži.Video: EFE, AP

 

Reklama

Loď Richelieu přivezla po Seině dubový krov nové střechy pařížské katedrály Notre-Dame. Jeřáb ho později vyzvedl na dominantu francouzské metropole.

Článek

Nový dubový krov, který v úterý do Paříže přivezla loď Richelieu, měří 14 až 16 metrů na šířku a 12 až 13 metrů na šířku. Váží 7 až 7,5 tuny a je složený ze tří trojúhelníkových částí, píše agentura AP.

Na obnovu střechy katedrály Notre-Dame bylo ručně pokáceno zhruba 1200 stromů.

Kvůli velikosti lodi byla na několik hodin přerušena ostatní lodní doprava. Osazení krovu je významnou etapou v opravách katedrály. Rekonstrukce původními středověkými metodami by měla skončit příští rok v prosinci slavnostním otevřením, shrnuje ČTK.

„Používáme přepravní prostředky, které máme k dispozici. Tento způsob je perfektní, je ekologický, ale je to zároveň nejsnazší způsob, jak tři části krovu přivézt na ostrov Cité,“ uvedl generál Jean-Louis Georgelin, který na rekonstrukci dohlíží. „Krok za krokem postupujeme ke znovuotevření, klidnému a pokojnému,“ dodal.

Na převoz krovů se do centra Paříže přišli podívat turisté i místní. Dorazil i ministr dopravy Clément Beaune, uvedla agentura AFP.

Pařížská katedrála začala hořet večer 15. dubna 2019. Než hasiči Notre-Dame následujícího dne nad ránem uhasili, zničil oheň střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století. Většina Francouzů si přála navrátit jí původní podobu.

Reklama

Doporučované