Hlavní obsah

Video: Plnou parou vzad? V Bahrajnu se srazily britské válečné lodě

Bez komentáře: Srážka britských válečných plavidel v Bahrajnu. Video: twitter/MilitaryBanter

 

Reklama

„Motor HMS Chiddingfold byl zapojen nesprávně a při plném výkonu vpřed dal plný zpětný chod,“ cituje server The Guardian armádní zdroj. Ministerstvo obrany čeká na konec vyšetřování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V přístavu v Bahrajnu se koncem minulého týdne srazily dvě britské válečné lodě.

O incidentu informovalo královské námořnictvo. Na sociálních sítích se mezitím začaly šířit záběry, na nichž je vidět, jak válečná loď HMS Chiddingfold najela do HMS Bangor.

Obě plavidla jsou minolovky a pomáhají zajišťovat bezpečný provoz po obchodních trasách. Jsou součástí dlouhodobé přítomnosti britského námořnictva v Perském zálivu.

Kotvící HMS Bangor má po srážce proražený bok a není jasné, kdy bude znovu uvedena do provozu. Podle BBC měla být příští rok vyřazena z provozu.

Kontradmirál Edward Ahlgren informoval, že se příčina srážky vyšetřuje. Ministerstvo obrany tak zatím nechce spekulovat o příčinách. Uvedlo pouze, že se při incidentu nikdo nezranil. Šéf resortu Grant Shapps v neděli odmítl, že by nehoda byla důsledkem nešikovnosti.

Server The Guardian ale s odvoláním na své zdroje v armádě napsal, že na vině je zřejmě špatně zapojená kabeláž. „Motor HMS Chiddingfold byl zapojen nesprávně a při plném výkonu vpřed dal plný zpětný chod,“ uvádí armádní zdroj.

Plavidlo přitom nedávno zkontrolovali důstojníci z námořního kapacitního, zkušebního a hodnotícího týmu.

Není to poprvé, co loď HMS Chiddingfold způsobila nehodu. V roce 2021 – rovněž u pobřeží Bahrajnu – zasáhla HMS Penzance, loď stejné třídy jako HMS Bangor.

Reklama

Doporučované