Hlavní obsah

Video: Pomoz, Putine! Lidé v zaplaveném Orsku protestují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: V ruském městě Orsk propukly protesty poté, co město zcela zaplavila voda.Video: telegram/holodmedia, AP

 

Reklama

Větší protesty jsou v Rusku v současnosti mimořádně vzácné. V Orsku demonstrace propukly poté, co město zcela zaplavila voda.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie v ruském Orsku se pokusila rozehnat demonstranty, kteří vyšli do ulic kvůli rozsáhlým povodním. Protestující požadují zvýšení finančních náhrad poškozeným, stěžují si na reakci místních úřadů a žádají o pomoc ruského prezidenta Vladimira Putina.

Prokuratura Orenburské oblasti už obyvatele Orsku varovala, aby na nepovolené demonstrace nechodili. Za účast hrozí zatčení. Informoval o tom ruský exilový server Meduza. Na nezákonnost akce upozorňovala i policie. Ruskému režimu se dlouhodobě daří větší protesty potírat.

V Orsku podle státní tiskové agentury TASS vyšlo do ulic více než 100 lidí. Ze zveřejněných videozáznamů na sociální síti Telegram vyplývá, že skandovali například heslo „Pomoz, Putine!“

Před demonstranty se pokusil vystoupit starosta města, ale protestující ho nenechali mluvit a začali skandovat „Hanba!“, píše exilový server The Moscow Times.

Záplavy postihly Orsk nedaleko hranic s Kazachstánem poté, co se nad městem v pátek protrhla hráz na řece Ural. Příčiny úřady vyšetřují.

Ředitel společnosti, která se podílela na stavbě přehrady, Sergej Komarov ve vysílání pro ruskou televizi uvedl, že protržení mohli způsobit hlodavci.

„Když jsem se díval na záběry, na jakém místě byl průlom, lidský faktor mi odpadl. Hlodavci mohli prohloubit dvou- až třícentimetrovou noru, která mohla stačit k tomu, aby se voda dostala skrz přehradu,“ řekl Komarov v rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované