Hlavní obsah

Video: Republikánský lídr „zamrzl“ před novináři. Podruhé za měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Mitch McConnell nedokázal odpovědět na otázku. Na dlouhé sekundy „zamrzl“ a mlčel.Video: WCPO / AP

 

Reklama

Mitch McConnell opět zamrzl před novináři. Vyvolal tak další smršť pochybností o svém zdravotním stavu. Podle oficiálního vyjádření prý jen pocítil chvilkovou závrať.

Článek

Je to zhruba měsíc, co video s Mitchem McConnellem, vůdcem senátní republikánské menšiny v americkém Kongresu, obletělo sociální sítě. Jednaosmdesátiletý politik na něm zamrzl přímo před novináři a nebyl schopen slova, dokud ho jeho tým neodvedl do ústraní.

I když McConnell po incidentu prohlašoval, že se cítí dobře, ve středu se mu podobná situace přihodila znovu. Tentokrát stál před novináři v Kentucky a „zamrznutí“ přišlo poté, co mu jeden z nich položil dotaz, zda se v roce 2026 hodlá ucházet o znovuzvolení.

Na rozdíl od července politik tentokrát u pultíku vytrval a jeho mluvčí později informoval, že McConnell jen pocítil chvilkovou závrať a potřeboval pauzu. Přestože se prý cítí v pořádku, před svou další veřejnou akcí se raději poradí s lékařem.

Také druhý republikánův incident vyvolal spekulace o jeho zdravotním stavu a opět kvůli němu ožila debata o tom, zda není načase zavést maximální věk pro volené představitele. Američané už o této možnosti diskutovali například i v dubnu, kdy prezident Joe Biden oznámil, že se bude opět ucházet o Bílý dům.

Americká gerontokracie

Američané sice zvlášť v posledních letech neustále debatují o vysokém věku svých politiků, ale na druhou stranu si je sami do volených funkcí dál vybírají. Jednaosmdesátiletý Mitch McConnell je až čtvrtým nejstarším senátorem a hranici 75 let jich ve stočlenném sboru překročilo dalších 12.

Reklama

Doporučované