Hlavní obsah

Video: Rozvášněný dav v Dagestánu na letišti ohrožoval letadlo z Izraele

Bez komentáře: Rozvášněný dav v ruské Machačkale hledá letadlo, které přistálo z Izraele.Video: twitter/christogrozev, AP

 

Reklama

Po nedělním protiizraelském protestu, který zastavil provoz na letišti v Machačkale, hlavním městě převážně muslimské republiky Dagestán, zadržela policie 60 lidí.

Článek

Stovky lidí se shromáždily před hlavním letištěm a následně vtrhly do letištní budovy a na přistávací plochu, kde krátce předtím přistálo letadlo z Izraele, které pak mělo pokračovat do Moskvy, shrnuje ČTK.

Jak je vidět v úvodním videu, demonstrace se neobešla bez potyček. Protestující házeli na policisty různé předměty a kameny. Devět policistů přitom utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici, píše agentura Reuters s odvoláním na ruskou agenturu RIA Novosti.

Úřadům se postupně situaci, která se vyhrotila v době války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, podařilo dostat pod kontrolu. Nikomu z pasažérů letadla se nic nestalo. Při incidentu podle dosavadních zpráv utrpělo zranění 20 protestujících. Ruské úřady uvedly, že znají identitu 150 nejaktivnějších demonstrantů.

Místní vláda v Dagestánu vyzvala občany, aby zůstali v klidu a takovýchto protestů se neúčastnili. Letiště v Machačkale zůstane uzavřené do 6. listopadu.

Protižidovské nálady v částech Ruska nabývají na síle. V sobotu obklíčil dav rozzlobených lidí hotel ve městě Chasavjurt v Dagestánu kvůli fámě, že se v něm ubytovali uprchlíci z Izraele.

Reklama

Doporučované