Hlavní obsah

Video: Rumuni objevili u pobřeží neznámé plavidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Rumuni objevili u pobřeží neznámé plavidlo.Video: telegram/karymat

 

Reklama

Rumunský vojenský expert Sandu Valentin Matei pro Euronews uvedl, že stroj nese znaky námořního dronu, zřejmě je ukrajinský, ale není vyloučeno, že patří i Ruské federaci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rumunské ministerstvo obrany od minulé středy vyšetřuje nález plavidla, které zřejmě jde ovládat na dálku.

Armáda stroj nechala odtáhnout do přístavu, píše rumunská verze Euronews či ukrajinský server Pravda.

Vojenský analytik H. I. Sutton uvedl, že plavidlo nalezené poblíž rumunské Tuzly je poměrně unikátní, protože jde o jednoduchost v kombinaci s relativní sofistikovaností.

Nalezená konstrukce ukazuje, že jde o přestavěný motorový člun s naváděcím a ovládacím systémem. Plavidlo je podle serveru The Warzone malé, ale účelné.

Analytici z vizuálního hlediska uvádí, že základ námořního dronu je postaven na americké nafukovací lodi AM-800 (RIB). Naznačují, že se devítimetrové plavidlo podobá dronu typu kamikaze s odpalovací hlavicí, která pravděpodobně pochází ze sovětské protilodní střely P-20 (SS-N-2B Styx).

Analýza

I když proti Rusům v Černém moři prakticky nestojí žádné nepřátelské námořnictvo, ani zdaleka si v jeho vodách nemohou dělat, co by chtěli.

Rumunský vojenský expert Sandu Valentin Matei pro Euronews uvedl, že stroj nese znaky námořního dronu, zřejmě je ukrajinský, ale není vyloučeno, že patří i Ruské federaci.

„Dotyčný dron byl pravděpodobně v testech a vymkl se kontrole. Asi to vyvolá i diplomatickou reakci. Myslím si, že jde ukrajinský stroj, alespoň podle záběrů, které jsem viděl. Převrácené plavidlo se nejvíce podobá ukrajinským dronům Sea Baby nebo Marička 2,“ prohlásil.

Jeho tvrzení podporuje i zjištění The Warzone, že společnost Silver Ships, která AM-800 vyrábí, byla už dříve v rámci americké vojenské pomoci Ukrajině uváděna jako dodavatel nespecifikovaných lodí.

Reklama

Doporučované