Hlavní obsah

Video: Rusové vládnou nebi nad Časiv Jarem, Ukrajinci se brání s obtížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ruský bitevní letoun přímo nad městem. Video: telegram/vdd98, telegram/RVvoenkor

 

Reklama

Nebývá zvykem, aby se letouny objevovaly přímo nad bojištěm, kde se obecně vyskytuje poměrně velké množství prostředků protivzdušné obrany. Pro obránce města Časiv Jar je ale ruské letectvo rostoucím problémem.

Článek

Novým ruským cílem je město Časiv Jar, které leží na mírné vyvýšenině západně od Bachmutu. Ruská armáda si pozice k útoku připravovala několik měsíců, mimo jiné intenzivním bombardováním města klouzavými pumami a ostřelováním.

Ruská taktika je jednoduchá a relativně účinná: zničit nejpevnější body protivníkovy obrany leteckými bombami a pak se snažit dostat pěchotu blízko k jeho pozicím opakovanými – někdy vysloveně sebevražednými – útoky malých pěchotních skupin.

Na sociálních sítích XTelegram se stále častěji objevují videa ruských bitevních letounů Su-25 přímo nad Časiv Jarem. Záběry zveřejnil například respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute.

Letadla přímo nad bojištěm nebývají na Ukrajině vidět často, protože se na frontě vyskytuje poměrně velké množství prostředků protivzdušné obrany, včetně třeba z ramene odpalovaných střel, v jejichž dosahu by ruská letadla nepochybně byla.

Nad nečinností ukrajinské protivzdušné obrany se pozastavuje i novinář Christopher Miller z deníku Financial Times. „Je pozoruhodné, že ruské stíhačky Su-25 mohou operovat tak často a zdánlivě nezpochybnitelně nad Časiv Jarem, zvláště když je výška města vyšší a stíhačky by byly v jasném dohledu ukrajinské protivzdušné obrany,“ píše na sociální síti X.

Pro bitvu o město to nevěstí nic dobrého. Přímá podpora letadel je v pozemních bojích rozhodně znatelnou výhodou.

Ukrajina nedokáže zastavit bombardéry vypouštějící klouzavé bomby, zároveň nemá dost dělostřelectva, aby dokázala postup nepřítele vždy spolehlivě zastavit předtím, než se dostane do pozice k útoku.

Rusové mají stále celkem jednoznačnou dělostřeleckou převahu, ukrajinské síly tak do velké míry musí spoléhat na bojové drony, které ovšem nedokážou plně nahradit jiné typy zbraní (a proti leteckému bombardování pochopitelně nepomohou nijak).

Hlavní ruský útok ještě podle všeho nezačal. Invazní jednotky se dostaly až na západní předměstí, ale nedokázaly se tam zatím udržet. V posledních dnech ovšem podle ukrajinských zdrojů shromažďují muže v lesnaté oblasti před městem a připravují si další zálohy.

Ruské jednotky se už několikrát pokusily překonat otevřený terén mezi městem a vesnicemi východně od Časiv Jaru, které ovládají. Například 4. dubna provedly velký útok zhruba 30 bojovými vozidly, který skončil velkými ztrátami na ruské straně.

Časiv Jar je důležitý opěrný bod ukrajinské armády v Doněcké oblasti. Jeho případné obsazení by ruským jednotkám umožnilo vystupňovat útoky na asi 25 kilometrů vzdálený Kramatorsk. Kramatorsk a nedaleký Slovjansk jsou jedna z posledních velkých měst na Donbase kontrolovaná Kyjevem, upozorňuje americký deník Politico.

Časiv Jar

  • Leží asi 20 kilometrů západně od Bachmutu, který Rusko po několikaměsíční krvavé bitvě dobylo loni v květnu.
  • Před válkou měl Časiv Jar přes 12 tisíc obyvatel, v současnosti tam podle starosty přebývá asi 770 lidí.
  • Z kopců u Časiv Jaru by okupační síly měly dobrý výhled asi na 150tisícový Kramatorsk, odkud by se mohly dostat zase k více než stotisícovému Slovjansku, obě města už proruské síly krátce ovládaly v úvodu války na východní Ukrajině v roce 2014.

Zdroje:

Informace o bojišti: Politico, Rob Lee, Christopher Miller

Reklama

Doporučované