Hlavní obsah

Deset silných výbuchů za minutu. Záběry explozí na letecké základně na Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ruskou leteckou základnou na Krymu otřásly výbuchy.Video: telegram/astrapress

 

Reklama

aktualizováno •

Základna Džankoj na okupovaném Krymu se stala terčem úderu už několikrát. Ruští blogeři spekulují, že tentokrát na ni Ukrajina zaútočila silnými raketami amerického původu.

Článek

Na ruské letecké základně u města Džankoj na anektovaném Krymu došlo ve středu k několika explozím a požáru. Na incident na základě zpráv z proruských kanálů na sociální síti Telegram upozornily například server Kyiv Independent nebo ruská Meduza.

Záběry explozí a následného požáru pak na svém Telegramu zveřejnil ruský zpravodajský účet Astra. Autenticitu záběrů potvrdila analýza ukrajinského serveru Kyiv Post. Podle ní letiště během jediné minuty zasáhlo hned deset výbuchů za sebou.

Co říkají úřady?

Krymské úřady se k okolnostem výbuchů nevyjádřily, byť zavedly například zvláštní dopravní opatření.

„Úsek silnice Džankoj-Feodosija v blízkosti Džankoje je dočasně uzavřen pro dopravu, byla zavedena objížďka,“ cituje ruská státní agentura RIA ministerstvo dopravy, které je součástí okupační správy Krymu.

Ani oficiální představitelé ukrajinských tajných služeb se zatím k útoku na letiště oficiálně nepřihlásili, píše ruský exilový server Meduza. Armádní mluvčí ale označila letiště v Džankoji za legitimní cíl.

Rozhovor

Mychajlo Samus předpovídá, že obě strany konfliktu letos budou aktivní. Rusové se podle něj opakovaně soustředí na proražení fronty za každou cenu a získání co nejvíc území pro případná jednání.

Co říkají blogeři a analytici?

Ruský proválečný bloger Rybar napsal, že k útoku bylo použito asi 12 taktických raket ATACMS, část poškodila techniku stojící na letišti a část jednu z budov. Rybar má na Telegramu přes milion sledujících, patří ke kritikům ruského ministerstva obrany a jeho informace bývají obvykle poměrně spolehlivé.

Jeho závěry považuje za věrohodné i Kyiv Post. Ten na základě analýzy kondenzačních stop píše, že na základnu přiletělo nejméně pět ukrajinských střel.

Ukrajinský server také píše, že ruští blogeři si povšimli v době útoku přítomnosti amerického průzkumného dronu nad Černým mořem. Podle serveru FlightRadar, který se specializuje na zaznamenávání letových tras, se letoun v noci nacházel 360 kilometrů jižně od základny Džankoj. Za rozbřesku se vrátil na základnu na italské Sicílii.

Co je na základně Džankoj?

Podle internetové letecké databáze na základně Džankoj ruského námořnictva sídlí 39. vrtulníkový pluk 27. smíšené letecké divize. Pluk údajně létá s několika různými útočnými vrtulníky, včetně typů Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N a Mi-35M.

Účet Krymskij větěr poznamenává, že na letišti byly kromě útočných vrtulníků spatřeny i systémy protivzdušné obrany S-300/S-400. O umístění těchto protiletadlových systémů, jež ale Rusko používá i na pozemní cíle, píše také server RBK-Ukrajina.

Džankoj a jeho okolí se od začátku ruské invaze na Ukrajinu stalo terčem útoků už několikrát. Ukrajinští představitelé dříve informovali, že Rusko z okolí základny vypálilo na Ukrajinu balistické rakety Iskander.

Reklama

Doporučované