Hlavní obsah

Video: Tisíce nemrtvých zaplnily ulice mexické metropole

Tisíce nemrtvých zaplnily ulice Mexico City.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Neodbytná potřeba infikovat ostatní. Nikoli však nemocí, ale nadšením. A přenosná je i touha vyhrát cenu v řádu desítek tisíc za nejlepší kostým. To vše je tradiční pochod nebožtíků a příšer v Mexico City. Slouží i charitě.

Článek

V souladu s mnohaletou tradicí se i letos takzvané „zombie“, neboli oživlé mrtvoly, vydaly do ulic mexického hlavního města, aby naplnily svůj cíl. A ten se ničím neliší od toho, co jsme zvyklí sledovat ve stejně laděných filmech – šířit nákazu dál mezi co nejvíc lidí.

O víkendu se pochod nemrtvých v Mexico City konal už pošestnácté. Údaje o účasti sice nejsou dostupné, ale v roce 2011 mělo být v ulicích města bezmála deset tisíc osob a od té doby se podle organizátorů skutečně daří „infikovat“ další. Také mají příjemnou motivaci.

Tučná výhra, ale i jídlo potřebným

Nadšenci v kostýmech nejenže mají to potěšení z toho, že událost láká do metropole i spoustu diváků – místních, turistů i médií –, kteří si je fotí a natáčí (video z akce nabízí v úvodu tohoto článku i Seznam Zprávy). Pořadatelé si také vyhrazují právo těm nejlepším „zombíkům“ rozdávat odměny ve výšce až 50 tisíc pesos, tedy zhruba 63 tisíc korun.

Pochod je dlouhý asi dva kilometry a jeho popularita neustále roste, jak píše například i agentura AP. Důležitý je také charitativní účel akce – lidé během pochodu vybírají trvanlivé potraviny, nejen pestrých barev, pro lidi v nouzi.

Reklama

Související témata:

Doporučované