Hlavní obsah

Video z Tenerife: Lesní požár stále není pod kontrolou

Bez komentáře: Zatím marný boj hasičů s požárem na Tenerife.Video: EFE, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Hořet na Tenerife začalo v úterý večer. Plameny zasáhly již více než 3200 hektarů lesů a roklí, což představuje 1,6 % povrchu ostrova (203 400 hektarů), píše El País.

Článek

Na Tenerife hoří a hasičům se jen obtížně daří požár lesního podrostu alespoň zpomalovat.

„Přes noc jsme dosáhli jistého pokroku ve snaze zastavit šíření požáru. Bohužel čekáme, že rostoucí teploty během dne znovu zkomplikují situaci,“ uvedl ve španělské národní televizi armádní velitel Rafael San José.

Španělský list El País píše, že aktuálně hoří na území osmi obcí: Candelaria, Arafo, El Rosario, La Orotava, Santa Úrsula, La Victoria, El Sauzal a Tacoronte.

Deník s odkazem na své zdroje z nouzového zařízení pro ty, kdo museli před plameny utéct, informuje o dalších nařízených evakuacích. Momentálně vyhnaly plameny z domova více než 3000 lidí žijící v okrese El Rosario. Kromě toho bylo nařízeno uzavření celé městské oblasti La Esperanza, což postihlo dalších na 4400 obyvatel.

ČTK uvedla, že kvůli požárům na Tenerife registrují české cestovní kanceláře zvýšený počet dotazů na situaci na konkrétních místech ostrova. „Cestu na Tenerife ale zrušili jen jednotlivci,“ uvedl na dotaz agentury místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Požár, který se rozhořel kolem jedenácté hodiny v úterý večer v pohoří Arafo, si vynutil uzavření přístupů do národního parku Teide.

Prezident regionální správy Fernando Clavijo pro deník uvedl, že něco takového ještě na souostroví Tenerife neviděli. „Požár stále postupuje… ale prioritou je dnes v noci bránit populační centra,“ řekl na tiskové konferenci svolané na půlnoc Clavijo.

Již dříve uvedl, že požár je nejsložitější, kterému Kanárské ostrovy za posledních 40 let čelily.

Agentura Reuters v pátek dopoledne uvedla, že vývoj požáru je momentálně pomalejší. Problematická je ovšem předpověď počasí: „Záchranné služby očekávají, že teploty na ostrově o víkendu stoupnou a změna větru od sobotních časných ranních hodin by mohla požár zatlačit na západ od severovýchodu Tenerife.“

Kanárské ostrovy v posledních letech sužovalo sucho - podobně jako většinu pevninského Španělska. Ostrovy zaznamenaly v posledních letech podprůměrné srážky, což se přičítá dopadům klimatické změny.

Reklama

Doporučované