Hlavní obsah

Video: Ukrajina ukázala nové stíhače tanků – odstřelovací pušky na kolech

Bez komentáře: Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov zveřejnil propagační video, které ukazuje francouzské AMX-10 RC na Ukrajině. Video: twitter/oleksiireznikov

 

Reklama

Stíhače tanků Kyjevu darovala Francie, do bojů mají být nasazeny už brzy. Tamní ministr obrany Oleksij Reznikov je přirovnal k odstřelovacím puškám na kolech.

Článek

Šestapadesátiletý ministr obrany Ukrajiny, muž, kterého znáte z památného videa, ve kterém prezident Volodymyr Zelenskyj v hloučku svých blízkých po začátku ruské invaze lidem ukazuje, že nikam neutíká a zůstává na Ukrajině, zveřejnil na twitteru nové video. Oleksij Reznikov na záběrech sedí ve francouzském průzkumném vozidle AMX-10 RC a děkuje Francii za dodávku této vojenské techniky.

„Tyto moderní stroje s výkonnými kanóny nám pomohou osvobozovat naše území. Tak vypadá svoboda, rovnost a bratrství,“ uvedl Reznikov v narážce na známé heslo francouzské revoluce, které se stalo i mottem republiky.

O dodávky těžké západní techniky usilovala Ukrajina dlouhé měsíce. S jejich pomocí chce zahájit další protiofenzivu proti Rusku (více zde).

Šestikolové AMX-10 RC je čtyřmístné průzkumné vozidlo nebo stíhač tanků; tak se označují stroje určené pro boj proti tankům. Francouzská armáda jich měla v roce 2021 podle ministerstva obrany k dispozici 247. Poprvé byla vozidla uvedena do služby v roce 1981. Při pronásledování obrněné techniky využívají své rychlosti, pohyblivosti a děla ráže 105 mm.

Jejich poskytnutí se stalo spouštěčem k rozhodnutí dalších západních států poskytnout Ukrajině moderní tanky, jako je britský Challenger 2, německý Leopard 2 a americký Abrams.

Na dodání bojových vozidel se domluvil v lednu francouzský prezident Emmanuel Macron spolu s ukrajinským prezidentem Zelenským. V polovině března informoval ministr obrany Sébastien Lecornu o tom, že první zásilka AMX-10 RC dorazila na Ukrajinu, připomněl list Ukrajinska pravda.

Reklama

Doporučované