Hlavní obsah

Čekání na „něco“. Ukrajina drží v napětí Rusko i USA

Foto: Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Ukrajinský voják ve městě Časiv Jar u Bachmutu.

Reklama

Že se blíží další ukrajinský protiútok, tuší i Rusové. Na frontě budují zákopy a nervózní je i vůdce vagnerovců. Rychlý průlom se ale čekat nedá a navzdory přesvědčení expertů, že „něco“ přijde, některé faktory svědčí o opaku.

Článek

Doslova ze všech stran přichází signály naznačující, že ukrajinská jarní ofenziva je na spadnutí. V poslední době to přímo avizovali samotní ukrajinští představitelé, jejich zámořští spojenci z Washingtonu a částečně i ruská strana.

Víceméně v souladu s těmito náznaky jsou i posudky think-tanků a analytiků, kteří sledují, co se děje na frontě. Jmenovitě to platí například o nedávných analýzách Institutu pro studium války (ISW) nebo třeba bezpečnostního experta Michaela Kofmana, jednoho z nejuznávanějších odborníků na ruskou armádu.

Příští odstavce tyto náznaky rozebírají podrobněji. Pokud vám stačí předcházející strohé shrnutí, můžete rovnou přeskočit k části článku pod mezititulkem „Rusové se připravují“.

„Nejpozději za dva a půl měsíce“

Maximálně do dvou a půl měsíce ofenziva začít podle poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka. „Je to otázka měsíců – jednoho a půl, dvou, nebo dvou a půl,“ uvedl Podoljak minulý týden.

V řádu „několika týdnů“ avizoval protiútok Ukrajinců na Donbase rovněž minulý týden také Serhij Hajdaj, nyní už bývalý šéf luhanské regionální správy, se kterým podle ukrajinských médií prezident Volodymyr Zelenskyj nově počítá na post velvyslance v Kazachstánu.

Reportáž s českými dobrovolníky na Ukrajině

Reportér Seznam Zpráv popisuje, jak to reálně vypadá na frontové linii. Pohyboval se tam s Čechy, kteří z bojové zóny odvážejí zraněné vojáky.

Blížící se jarní ofenzivu zmínil nedávno i ukrajinský velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj, když řekl, že boje v Bachmutu dávají Ukrajině prostor pro přípravu jarní ofenzivy.

USA: Ukrajina nemá času nazbyt

Mezitím se k věci opakovaně vyjádřili i američtí představitelé, kteří Kyjevu slíbili, že udělají vše pro to, aby měl pro ofenzivu vše potřebné.

„Ukrajina nemá času nazbyt. My musíme rychle a stoprocentně doručit, co jsme slíbili. To znamená dodat obrněné síly na bojiště, zajistit výcvik ukrajinských vojáků i náhradní díly co nejdřív to půjde,“ prohlásil například americký ministr obrany Lloyd Austin.

Server Politico, odkazující se na anonymní zdroje z Pentagonu, k výroku doplňuje, že Spojené státy začínají v neveřejných jednáních tlačit na Kyjev, aby přípravy na jarní ofenzivu upřednostnil před bojem o strategicky nepříliš významný Bachmut a neplýtval tam cennou municí pro dělostřelectvo a lidskými zdroji.

Podle The New York Times chtějí USA spolu s Velkou Británií ukrajinskou ofenzivu podpořit zásilkou tisíců granátů a raket různých ráží. Zdroje z americké obrany to ale popisují jako poslední pokus, protože jsou si vědomy, že zásoby munice pro artilerii jsou mezi spojenci Ukrajiny vyčerpané a navýšení produkce na úroveň, která ukojí potřeby, potrvá „mnoho měsíců“.

Postoj USA se podle Politica dá shrnout tak, že zatímco si na jedné straně dávají pozor, aby to nevypadalo, že Kyjevu říkají, jak má vést válku, na straně druhé ale zdůrazňují, že Ukrajině se dostává dostatečné podpory, aby mohla zaútočit.

„Pozorujeme významnou a neutuchající snahu řady zemí dodat Ukrajině vojenskou techniku i výcvik, aby se mohla ubránit,“ řekl šéf generálního štábu americké armády Mark Milley a dodal, že díky tomu Ukrajina získává schopnosti, které jejímu vedení „umožní dosáhnout jeho cílů a dovést tuto válku k úspěšnému konci“.

Proč je těžké zvýšit výrobu zbraní?

Kyjev prohlašuje, že porazí Rusko, pokud dostane víc těžkých zbraní. Spojenci Ukrajiny sahají stále hlouběji do svých rezerv, ale zdaleka nepokrývají poptávku. Proč zbraně prostě nevyrobí? Trvalo by to příliš dlouho.

Velmi podobně promluvil také Austin. „Boj vede prezident Zelenskyj. Ten určí, co je důležité a co není. My generujeme bojovou sílu takové úrovně, o které se domníváme, že Ukrajině poskytne příležitost změnit dynamiku na bojišti a postoupit kupředu,“ řekl Austin a zdůraznil neutrální pozici Washingtonu k otázce, kdy tato příležitost nastane.

Pro úplnost dodejme, že zrovna tento týden oznámilo 17 států EU plán společného nákupu až jednoho milionu kusů munice pro Ukrajinu. Cílem je dostat „významné množství“ munice na Ukrajinu už před koncem tohoto roku.

Rusové se připravují

O blížícím se ukrajinském útoku se mluví i v řadách nepřítele. Před údajným plánem na protiofenzivu s cílem odříznout jednotky ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny u Bachmutu varoval tento týden v otevřeném dopise Kreml její šéf Jevgenij Prigožin. Vůdce vagnerovců tvrdí, že Ukrajinci ofenzivu chystají na přelom března a dubna a prosí Moskvu, aby podnikla veškerá potřebná opatření pro odvrácení jejího úspěchu.

Rusko také kontinuálně pracuje na zpevňování obranných linií po celém úseku fronty. Satelitní snímky potvrzují, že vznikají nové zákopy a opevněná postavení. Na sociálních sítích se také spekuluje o zvýšené aktivitě ruských kontraktorů, kteří prostřednictvím inzerátů na internetu lákají dělníky na budování zákopů na okupovaném Krymu.

Ruský pokus o ofenzivu už jsme nejspíš viděli

Nad rámec nových zákopů a řady výroků, které samozřejmě nejsou spolehlivé a můžou sledovat politické cíle, blížící se ofenzivě nasvědčují i poslední posudky situace na frontě

Například ISW totiž uvádí, že ruská jarní ofenziva už kulminuje. Momentální snahy Rusů o územní zisky zejména u Bachmutu a Avdijivky ISW popisuje jako pravděpodobně poslední pokus získat alespoň něco, než ruská ofenziva přijde o iniciativu.

Že ruská jarní ofenziva začala před měsícem a nyní už zřejmě „upadá“, nedávno uvedlo i britské ministerstvo obrany. Do třetice lze uvést posudek Michaela Kofmana, který se nedávno vrátil z Bachmutu a v podcastu War on the Rocks mimo jiné řekl, že Rusové zřejmě svou ofenzivu uspěchali.

Pokud je to pravda, nabízí se, že s útokem je teď na řadě Ukrajina. Ta navíc v posledních dnech podnikla i menší protiútoky, které podle vojenských blogerů mohou naznačovat potenciální předzvěst většího útoku. O jednom z nich jsme tento týden psali zde.

Důležitá neznámá

Existují samozřejmě i faktory, které očekávání ukrajinské ofenzivy naopak krotí.

Je to například nezodpovězená otázka, jestli má Kyjev k dispozici dostatečné zdroje. Jak známo, na Ukrajinu aktuálně putují stovky kusů těžké západní techniky a podle The Wall Street Journal (WSJ) se pro jarní ofenzivu cvičí desítky tisíc čerstvých vojáků, kteří mají tvořit tři nové sbory.

Zároveň jsou tu ale již zmiňované zprávy o obavách USA, jestli se Ukrajina během roku bojů, a v poslední době zejména lpěním na obraně Bachmutu, nepřipravuje či nepřipravila o zdroje, bez kterých úspěšná ofenziva nebude možná.

Nejde navíc jen o munici a zbraně. Podle WSJ se ukrajinská armáda momentálně potýká s nedostatkem zkušených vojáků, protože jich bylo hodně zabito, zraněno a povýšeno. „Minulý rok, když přišly posily, nemuseli jsme jim říkat, co mají dělat. Věděly, jak jet na transportéru, jak se starat o zbraň a jak zacházet s ručním granátem. Teď nám zkušení lidé došli,“ přiblížil WSJ situaci citací ukrajinského kapitána od Bachmutu.

Kromě toho je tu problém, který někteří vojenští analytici zdůrazňovali už před začátkem zimy – ruské obranné linie jsou každým měsícem silnější a zákopů, dračích zubů i betonových bunkrů přibývá.

Mapa ruských obranných opevnění:

Například britský analytik Sean Monaghan z think-tanku CSIS v rozhovoru pro Seznam Zprávy minulý měsíc uvedl, že dosavadní západní podpora nebude pro dramatické prolomení ruské obrany a zásadní územní zisky během krátkého období stačit.

Kudy útok může vést a jak bude vypadat?

Ukrajina má nicméně zjevně silné důvody, aby se o útok i přes vysoká rizika přinejmenším pokusila. Pokud to udělá, teoreticky se nabízí tři směry útoku, o kterých se mluví už měsíce a které se za celou zimu v podstatě nezměnily.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Mapka možných směrů útoků vznikla za účelem článku vydaného už na začátku loňského prosince. Stále ale platí.

Asi nejméně pravděpodobná, až nemožná varianta je kvůli geografii a ruské obraně podle Politica, odvolávajícího se na své zdroje v USA, ofenziva na jih od Chersonu. Pravděpodobnější je podle nich útok na východ z ukrajinských severních pozic následovaný útokem na jih.

Jak ale nedávno zdůraznil například již zmiňovaný Michael Kofman, představa jednoho velkého útoku, kdy se vrhne vpřed masa techniky a vojáků a obsadí najednou velký kus území, s nejvyšší pravděpodobností v této fázi války není reálná.

Kofman očekává spíš kontinuální sérii útoků, možná i na více místech naráz, které budou ruskou obranu spíš postupně drolit než rychle penetrovat. V příštích měsících se tedy podle Kofmana dá očekávat akce podobná spíš poměrně zdlouhavému osvobození Chersonu než bleskové letní ofenzivě v Charkovské oblasti. Například americký analytik Phillips O’Brien napsal o očekávané jarní ofenzivě prakticky to samé už loni v prosinci.

Kdy? To vědí jen Ukrajinci

Německý Bild s odkazem na úředníka NATO ve shodě se serverem Politico píše, že zahájení ofenzivy se očekává v květnu. Reálně to ale v tuto chvíli ví nejspíš pouze ukrajinské velení.

Reklama

Doporučované