Hlavní obsah

Američtí obrněnci v akci. Ukrajinci ukázali útok na ruské pozice u Bachmutu

Bez komentáře: Obrněné transportéry M113 a jejich upravena verze YPR-765 útočí o Bachmutu na ruské pozice.Video: twitter/SanderRegter

 

Reklama

Ruské invazní síly dál usilují o kontrolu nad ukrajinským městem Bachmut. Boje v oblasti patří mezi nejkrvavější střety od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Článek

V Bachmutu pokračují těžké boje, obě strany přitom podnikají protiútoky. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední zprávě o situaci na bojišti píše, že ruské útočné operace v posledních týdnech zpomalily, což by podle analytiků mohlo svědčit o tom, že ruská jarní ofenziva na Donbase se může blížit ke svému vyvrcholení.

„Ukrajinské síly pravděpodobně podnikly lokální protiútok jihozápadně od Bachmutu,“ píše ISW, podle něhož byl ukrajinský protiútok jihozápadně od obce Ivanivske, která se nachází asi šest kilometrů od Bachmutu, zřejmě úspěšný.

Na sociálních sítích se mezitím objevilo video, které ukazuje údajný protiútok v oblasti Bachmutu. Americké pásové obrněné transportéry M113 a jejich upravené verze YPR-765 útočí na pozice Vagnerovy skupiny a velmi připomínají boje z druhé světové války, píše server The Warzone.

Záběry ukazují stroje, které postupují vpřed a následně couvají, aby se hůř daly zaměřit a nestaly se terčem nepřátelského dělostřelectva.

Americký ministr obrany Lloyd Austin v rozhovoru pro CNN sdělil, že USA „cvičí a vybavují několik brigád mechanizované pěchoty“ schopných prorazit ruskou obranu podél stále statické frontové linie. Jednotky ani technika prozatím na frontu nedorazily. Video, které koluje na sítích a jeho pravost nelze jednoznačně ověřit, ale ukazuje, jak by případný útok vycvičených jednotek mohl vypadat.

Mohlo by vás zajímat

Postup ruské armády u východoukrajinského města Bachmut zpomalil kvůli vnitřní roztržce. Spory mezi šéfem vagnerovců Jevgenijem Prigožinem a vrchními představiteli ruské armády eskalují.

Obrněnec M113 a jeho upravená verze YPR-765 patří už mezi starší stroje, do služby americké armády byl nasazen na začátku šedesátých letech. Přesto se v bojí na Ukrajině stále osvědčuje i v konkurenci novějších strojů.

Další výhodou pasových vozidel je snazší překonávání nestálého terénu. Na Ukrajině totiž už naplno panuje jarní blátivé období. Tání sněhu a déšť proměňují širou krajinu v jednu mohutnou vrstvu měkkého a hlubokého bahna, kterému se říká rasputica, který silně ztěžuje pohyblivost kolovým vozidlům.

The Warzone upozorňuje, že k proražení ruských pozic nestačí jen obrněná technika, jak dokládá neúspěšný útok u obce Robotyne v Záporožské oblasti, ale i tolik potřebná pěchota, která zajišťuje strojům podporu.

Analytici institutu ISW poukazují na stále častější ruské debaty o možné ukrajinské protiofenzivě v oblasti Bachmutu.

„Narůstající ruské diskuze… naznačují, že ruské zdroje jsou čím dál nejistější ohledně schopnosti ruské armády udržet iniciativu v okolí Bachmutu,“ píše institut.

Reklama

Doporučované