Hlavní obsah

Video: Ukrajinské elitní jednotky ukázaly, jak zničily chloubu ruské armády

Bez komentáře: záběry zobrazující zničení ruského tanku T-90.Video: twitter/ServiceSsu, twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

Tank T-90 a jeho varianty jsou to nejmodernější, co má ruská armáda na Ukrajině ve větším měřítku k dispozici. Záběry zobrazující jeho zničení jsou proto důležité pro sebeprezentaci Kyjeva.

Článek

Ukrajinská armáda zveřejnila na svém twitteru záběry z dronu, které ukazují zničení ruského tanku T-90M v bojích na východě země. Tento typ patří k těm nejmodernějším v rámci ruské armády, základ ale vychází z typu T-72, vyráběného od konce 60. let.

Kde přesně k jeho zničení došlo, Kyjev neuvádí.

Zničením tanku T-90M se na sociálních sítích pochlubila i Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). Za akcí podle ní stojí speciální jednotka „Alfa – Bílí vlci“, která na východě Ukrajiny s pomocí tepelných bomb zavěšených na dronu ničí techniku.

Jak stojí v příspěvku u videa, invazní síly údajně přišly o 21 kusů těžkých vozidel, mezi nimi právě o moderní ruský tank T-90. Zda je zpráva o akci autentická, nebo nadsazená, se nedá nezávisle ověřit. Záběry nicméně působí efektně, a tak se je redakce rozhodla zveřejnit.

Zničení tanků je psychologickou ránou pro ruskou armádu. Když nepočítáme typ T-14 Armata, který se zatím nevyrábí sériově, Rusko na bojišti žádný modernější tank nemá. T-90M má údajně čelně odolat nejmodernějším protitankovým střelám, které dodávají na Ukrajinu západní země.

Další úprava spočívá v tom, že munice je ve věži tanku oddělená od prostoru posádky. To by mělo zabránit známému efektu „čertíka v krabičce“ (jack-in-the-box effect), kdy po zásahu vybuchne munice a věž se oddělí. Ve většině případů tak nemá posádka tanku šanci explozi přežít.

Stroje opakovaně ukrajinští a západní experti prozkoumávají, aby zjistili, jaké systémy ho chrání a jak ho případně zničit (více zde).

Nedávno se objevila i zpráva o nasazení nejmodernějšího ruského tanku T-14 Armata. Tyto stroje se ale zřejmě zapojují jen do ostřelování ukrajinských pozic, do přímých útoků prozatím nebyly nasazeny, napsala ruská státem kontrolovaná agentura RIA Novosti. Kolik jich reálně na Ukrajině působí, není jasné.

Britský bulvární deník The Sun pak přišel se zprávou, že tyto stroje používají speciální nátěr, a tudíž je pro nepřátelské radary těžší je zaměřit.

Reklama

Doporučované