Hlavní obsah

Moderní ruský tank stál dva dny na parkovišti u americké dálnice

Foto: Reddit/Mutantlight

Ruský tank T-90A naložený na nákladním autě na parkovišti v americkém státě Louisiana.

Reklama

Na ruském tanku zaparkovaném u kasina v Louisianě byly přepravní štítky, které prozrazovaly místo, odkud stroj vyrazil i kam přesně míří. Americká armáda se ale k přepravě tanku nevyjádřila.

Článek

Celé dva dny čekala na návštěvníky kasina u dálnice I-10 mezi texaským Houstonem a louisianským Baton Rouge nezvyklá podívaná. Na parkovišti tam minulý týden od úterý do čtvrtka stál jeden z nejmodernějších ruských tanků T-90A.

Jeho fotky na sociální síti Reddit jako jeden z prvních zveřejnil uživatel Mutantlight a vyvolal tím zájem odborníků na vojenskou techniku i médií.

Co zpočátku i analytici považovali za záhadu, už má zřejmě vysvětlení: Tank je na cestě do testovacího centra americké armády v Aberdeenu ve státě Maryland. Server The Drive a další americká média s pomocí snímků z Louisiany a volně dostupných dat podrobně zmapovaly jeho cestu.

Tank podle nich ukořistila ukrajinská armáda někdy v září loňského roku, pravděpodobně u Charkova. Přepravní štítky ukazují, že ho přepravovala organizace s názvem „Multinational assessment field team“ (Mnohonárodní terénní vyhodnocovací tým) z přístavu v polské Gdyni do Beaumontu v Texasu.

Štítek dokonce uvádí konečný cíl dodávky, kterým je budova 358 na ulici Lanyard 6850 v marylandském Aberdeenu, kde sídlí právě zmíněné armádní zařízení. Centrum samo o sobě píše jako o „předním zařízení“, kde ministerstvo obrany testuje pozemní boj a přímou a ostrou střelbu.

Rusko se naučilo bránit ukrajinským dronům

Ve válce na Ukrajině sehrávají důležitou roli i nenákladné technologie. Malé a původně komerční drony, které jednotky využívají hlavně k průzkumu, ale začínají narážet na zlepšující se obranu. V té má trochu navrch Rusko.

Na parkovišti v Louisianě tank uvázl kvůli poruše nákladního auta, které ho přepravovalo. Není ale jasné, komu patřilo. Manažer kasina, u něhož auto s tankem parkovalo, Cody Sellers mluvil s posádkou vozu a serveru Newsweek řekl, že muži nepracovali přímo pro americkou armádu a tank nepovažovali za „nic speciálního“.

Ve čtvrtek večer tank vyzvedla firma AAA Logistics, jejíž zástupci ale na dotazy serveru The Drive nereagovali. Otázky novinářů odmítlo zodpovědět i marylandské testovací centrum.

T-90A je na ruské poměry moderní tank, vyrábí se od roku 2004, ale tento konkrétní kus je mírně poškozený a zejména mu chybí část vybavení, včetně automatických kulometů nebo západního zařízení pro kontrolu palby, jež u tohoto tanku zpravidla bývá. Další vybavení mu ale zůstalo, jako například výbušný reaktivní pancíř na věži.

Není tak jasné, jak důležitý může pro americkou a později případně ukrajinskou armádu důkladný průzkum tohoto kusu být, podotýká The Drive.

Reklama

Doporučované