Hlavní obsah

Video: Vánoce s nádechem války. Sibiřské město zvolilo netradiční výzdobu

Bez komentáře: Vánoční výzdoba v ruské Čitě má podpořit invazi na Ukrajinu.Video: AP

 

Reklama

Ruské sibiřské město Čita se vánoční výzdobou rozhodlo povzbudit vlastenectví. Hlavní náměstí „zdobí“ dvanáct vojáků vyzbrojených kalašnikovy.

Článek

Čita je město na ruském Dálném východě, leží až za jezerem Bajkal, takže válce na Ukrajině je relativně vzdálená. Radnice se přesto před Vánoci rozhodla podpořit ruského válečného ducha a „vyzdobila“ hlavní náměstí ledovými sochami vojáků.

Na promrzlé náměstí shlíží tucet vojáků vyzbrojených kalašnikovy. Mají povzbudit vlastenectví místních Rusů.

Jestli to tak je, se do Čity vydal zjistit zpravodaj BBC v Rusku Steve Rosenberg. Podle něj se místní navzdory teplotě 33 stupňů Celsia na náměstí zastavují, vojáky si prohlíží a někteří si dokonce dělají i selfie.

Ledové sochy nejsou jedinou vánoční výzdobou ve městě ve vojenském stylu. Před místním koncertním sálem drží stylizovaný kovový sněhulák ruskou trikoloru. Na Leninově náměstí je pak nazdobená jedle s velkým písmenem „Z“ – symbolem „speciální vojenské operace“, jak Rusko stále nazývá svou agresi na Ukrajině.

„Vedeme válku, takže je správné mít tady tyhle ledové vojáky. Jsou aktuální,“ říká Taťána reportérovi. I další oslovená žena, která se představila jako Ludmila, vojenskou výzdobu schvaluje.

„Je to neobvyklý způsob oslav Nového roku,“ říká Ludmila. „Normálně bychom měli Santa Clause, králíčky nebo veverky. Ale je to znamení doby.“

Ruský výklad dějin

Ruský soud nedávno nařkl Čechy z podílu na genocidě při obléhání Leningradu. Seznam Zprávy zjistily, že se ruská justice opřela o zkreslený výklad záznamů z výpovědí válečných zajatců.

Ludmila přiznává, že ji znepokojuje, co se děje na Ukrajině.

„Máme přátele, kteří byli mobilizovaní. Děláme si o ně starosti. Pravidelně si voláme, jestli jsou v pořádku. Ale ať si o naší vládě myslíme cokoliv, naše vlast je naše vlast. Když ji nebudeme bránit my, tak kdo?“ ptá se nahlas Ruska. Později vysvětluje, že se Rusko musí bránit před nacisty, LGBT propagandou a dalšími cizími myšlenkami.

Rosenberg v textu upozorňuje na změnu myšlení obyčejných Rusů. Podle něho mu Rusové dříve nikdy takové věci na ulici neříkali. Nikdy nemluvili o pocitu ohrožení „nacisty“ na Ukrajině nebo o potřebě bojovat za takzvané „ruské hodnoty“. Je to podle něho jedna z největších změn, které se v zemi po napadení Ukrajiny odehrály.

Rosenberg přitom poznamenává, že lidé v Čitě by mohli mít naléhavější starosti než odrážet nápor „západních hodnot“. Navzdory tomu, že se Sibiř těší obrovským zásobám plynu, město stále není napojeno na ruskou domácí plynovou síť. Z kopců nad městem tak stoupají oblaka kouře z uhelných elektráren a z bezpočtu dřevěných domů stále vytápěných palivovým dřívím.

Všichni v Čitě ale tento výklad vlastenectví nesdílejí. Šestadvacetiletý majitel sauny Ivan Losev se nedávno na sociálních sítích podělil o bizarní sen, ve kterém se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Zdálo se mi, že mě mobilizovali a poslali do výcvikového tábora. Najednou zaútočila ukrajinská armáda vedená Zelenským. Všechny zajali. Už nás chtěli zastřelit, když na mě Zelenskyj ukázal. ‚Viděl jsem vaše instagramové příběhy. Sláva Ukrajině!‘ vykřikl. ‚Sláva hrdinům!‘ odpověděl jsem mu,“ vzpomíná Ivan.

Za zveřejnění svého snu – a za další komentáře na sociálních sítích o „speciální vojenské operaci“ – byl Losev postaven před soud a dostal pokutu 30 000 rublů (asi deset tisíc korun) za „diskreditaci ruské armády“.

„Čím víc se blížíte k pádu impéria, tím hloupější jsou zákony,“ říká Ivan BBC. „Myslím, že to skončí pádem Putinova Ruska.“

Přečtěte si

Ruský prezident posouvá na neurčito další veřejné vystoupení. Kromě každoroční diskuze s novináři odsunul i projev před ruskými politiky.

Ačkoli na ledové sochy podporující vlastenectví v Čitě peníze byly, třeba pravidelné novoroční ohňostroje město letos zrušilo. A není jediné v Rusku, které letos oslavy omezuje.

Slavnostní akce, hlavně ohňostroje, ale i třeba firemní večírky, částečně ruší téměř všechny regiony. Zůstanou hlavně ty určené pro děti. Pořadatelé by ale ani tam neměli opomenout zmínky o „hrdinství obránců vlasti“ a měli by přimět děti poslat novoroční blahopřání vojákům na frontu, píše ruský nezávislý server Meduza.

V Moskvě se úřady na základě internetového hlasování rozhodly zrušit ohňostroje a velké koncerty na ulicích. Hlavní město se ale podle starosty nezřekne tradiční výzdoby a stromečků pro děti. Výtěžky z novoročních jarmarků a dalších podniků radnice věnuje na podporu vojáků a jejich rodin.

Reklama

Doporučované