Hlavní obsah

Video: Velká ohnivá koule. Nad Austrálií zřejmě shořela ruská raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Nad australským Melbourne se objevila ohnivá koule. Pravděpodobně ji způsobila ruská raketa Sojuz.Video: twitter/Stewart Mason

 

Reklama

Noční obloha nad australským Melbourne připravila zajímavou podívanou. Obyvatelé města v pondělí večer natočili přelet ohnivé koule. Způsobila ji pravděpodobně ruská raketa.

Článek

To, co mnozí považovali za meteorit, byly zřejmě zbytky ruské rakety Sojuz 2.1b, které nekontrolovaně vlétly do vzdušného prostoru nad Austrálií, píše britská BBC.

Rusko raketu do vesmíru vypustilo v pondělí, měla za úkol vynést satelit na oběžnou dráhu. Poté znovu vstoupila do zemské atmosféry, uvedla v prohlášení Australská kosmická agentura.

Tvrzení podpořily i záběry, které v pondělí zveřejnilo ruské ministerstvo obrany na telegramu. V příspěvku se uvádí, že start nosné rakety Sojuz 2.1b proběhl úspěšně.

Rusko chce v noci na pátek z kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě vyslat modul na Měsíc, připomíná ruská státní agentura RIA Novosti s odkazem na ruskou vesmírnou agenturu Roskosmos.

Na projektu Luna-25 se měla podílet i Evropská kosmická agentura (ESA), která ovšem po ruském vpádu na Ukrajinu loni v únoru přerušila s Moskvou spolupráci.

Ruský exilový server Meduza s odvoláním na prohlášení Alexeje Maslova, šéfa jednoho z okresů v Chabarovském kraji, napsal, že ruské úřady vyzvaly obyvatele tamní vesnice Šachtinskij k evakuaci. Obávají se, že by do míst mohl dopadnout první stupeň nosné rakety Sojuz 2.1b.

Reklama

Doporučované