Hlavní obsah

Video výbuchu indonéského vulkánu. Okolí zasypal popel

Bez komentáře: Výbuch sopky Marapi na ostrově Sumatra. Vulkán vyslal oblak popela až do výšky tří kilometrů.Video: AP

 

Reklama

V důsledku erupce zemřelo 11 lidí, dalších 12 se nadále pohřešuje. Vesnice v okolí vulkánu Marapi jsou pokryté sopečným popílkem.

Článek

Jedna z nejaktivnějších indonéských sopek Marapi se v neděli probudila a vychrlila oblak kouře a popela o výšce tří kilometrů. V době bylo v okolí 75 turistů, píše agentura AP. Většině z nich se podařilo dostat do bezpečí, i když někteří z nich utrpěli popáleniny. Tři lidi našli záchranáři živé.

Při prohledávání okolí 2891 metrů vysokého vulkánu ale objevili také 11 těl turistů. Úřady zakázaly pohyb v okruhu tří kilometrů od sopky. Kvůli pondělní erupci také zastavily pátrání po zbylých pohřešovaných.

Sílu aktivity Marapi úřady ohodnotily číslem dva na čtyřstupňové škále, píše americká televize CNN.

Všichni turisté se před lezením zaregistrovali na dvou stanovištích nebo online prostřednictvím agentury pro ochranu přírody na Západní Sumatře, řekl pro AP Hendra Gunawan, vedoucí Centra pro vulkanologii a zmírňování geologických katastrof. Připustil, že jiní turisté se mohli vydat po nelegálních cestách, ale to se podle něj nedá potvrdit.

Mnoho vesnic je zcela pokrytých sopečným popílkem, který ve směsi s deštěm snižuje viditelnost. Tamní úřady rozdávají roušky, aby lidé nedýchali mikroskopický popílek. Zároveň doporučují kvůli všudypřítomnému prachu nosit i ochranné brýle.

Sopka naposledy vybuchla letos v lednu, tehdy ale v důsledku erupce nikdo nezemřel, píše AP. Tato oblast je součástí takzvaného ohnivého kruhu, což je pás kolem zlomových linií v Tichém oceánu s častým výskytem zemětřesení a sopečných erupcí.

Reklama

Doporučované