Hlavní obsah

Vláda na Filipínách kvůli pokračujícímu vedru nařídila uzavírku škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: leolintang, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Školy na Filipínách budou v následujících dvou dnech zavřené. Ve třídách z důvodu pokračujících veder, která přesahují 40 stupňů Celsia, panují nebezpečné podmínky.

Článek

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám na příští dva dny přejít na distanční výuku kvůli pokračujícím vedrům, která ve třídách způsobují nebezpečné podmínky. Informovala o tom agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví již několik dní překračují 40 stupňů Celsia.

„To vedro je teď extrémní,“ řekl Reuters středoškolský student Kirt Mahusay. „Horko mi spaluje kůži, není to klasické letní horko, které se dá vydržet,“ popsal své pocity.

Filipínské úřady už minulý týden doporučily lidem, aby co nejméně chodili ven, a evidovaly uzavírky škol, které se dotýkaly více než 3,5 milionu žáků. Nyní vláda zavedla distanční výuku plošně, aby děti nechodily do tříd, které mohou být přeplněné a ve většině případů nemají klimatizaci.

Státní meteorologická služba očekává, že v metropoli Manile bude teplota tento týden stoupat ke 37 stupňům. Maximální pocitová teplota, která se odvíjí i od relativní vlhkosti vzduchu či rychlosti větru, se podle předpovědi bude držet na rekordních 45 stupních, a bude tak na úrovni považované za nebezpečnou.

Vedro podle Reuters také ohrožuje dodávky elektřiny na největším filipínském ostrově Luzon. Problémy způsobuje i v jiných částech jihovýchodní Asie včetně Thajska, jehož metropole Bangkok rovněž minulý týden doporučila lidem omezit vycházení. Na Filipínách by rekordní teploty mohly podle meteorologů přetrvat do příštího týdne.

Reklama

Doporučované