Hlavní obsah

Vojáci už byli připravení. Policisté odevzdali průkazy a Londýn volal o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pres Panayotov, Shutterstock.com

Příslušníci ozbrojené složky britské Metropolitní policie.

Reklama

Desítky příslušníků Metropolitní policie v Londýně odmítly vykonávat službu se střelnými zbraněmi. Podle informací BBC odevzdalo o víkendu povolení, které jim umožňuje nosit zbraně, až 300 ozbrojených policistů z 2500.

Článek

Ministerstvo obrany podle britské BBC nabídlo na podporu oslabené britské Metropolitní policie vojáky, ti kvůli tomu byli o víkendu dokonce již uvedeni do pohotovosti. V pondělí ve 14 hodin místního času však Metropolitní policie uvedla, že se do služby vrátil dostatečný počet policistů, aby vojáci nebyli potřeba.

„Od pondělního oběda byl počet policistů, kteří se vrátili do ozbrojených služeb, dostatečný na to, abychom již nepotřebovali při plnění našich povinností externí pomoc,“ uvedla policie v prohlášení.

Příslušníci Metropolitní policie začali zbrojní průkazy odevzdávat, protože jeden z jejich kolegů byl minulý týden obviněn z vraždy neozbrojeného čtyřiadvacetiletého Chrise Kaby. V září 2022 ho při zásahu zastřelil, když vypálil do vozidla ve Streathamu v jižním Londýně.

Stavební dělník Kaba následujícího dne zemřel v nemocnici. Později vyšlo najevo, že auto, které Kaba řídil, mu nepatřilo - policie vůz nicméně spojovala s jinou střelbou, k níž mělo dojít jen den před mladíkovou smrtí. Události tehdy vyvolaly řadu protestů.

Policista kvůli tomuto incidentu minulý čtvrtek předstoupil před soud. Prokuratura se rozhodla vznést proti němu obvinění z vraždy. To mnohé policisty rozlítilo - byli „znepokojeni“, jak to formulovalo policejní prohlášení.

Násilná kriminalita v Londýně je na vzestupu

Jak bezpečno je v ulicích Londýna? Počet násilných trestných činů ve městě každoročně stoupá. Výrazným problémem jsou útoky nožem, za kterými zřejmě stojí hlavně zvýšená aktivita pouličních gangů.

„Jsou pochopitelně znepokojeni, když uváží, jak mohou ostatní hodnotit rozhodování ve zlomku vteřiny, přičemž na to mají tolik času, kolik chtějí - a jaký to může mít dopad na ně a jejich rodiny,“ hájil své podřízené šéf Metropolitní policie Mark Rowley.

A někteří policisté se možnosti, že skončí na lavici obžalovaných, skutečně obávají. Jeden z bývalých policistů - který před několika měsíci opustil specializované velitelství střelných zbraní Metropolitní policie - řekl BBC Radio 4, že riziko pro policisty a jejich rodiny „je prostě příliš velké“.

„Je mi jasné, že nejednají ze vzteku nebo z malichernosti. Není to koordinovaný protest. Jsou to jednotlivci s partnery a rodinami, kteří jsou neuvěřitelně oddaní své profesi. Mají neuvěřitelné obavy, že už to nemá cenu,“ vysvětlil v anonymním rozhovoru.

I britský premiér Rishi Sunak během návštěvy komunitního centra v Hertfordshiru prohlásil, že ozbrojená policie potřebuje vyjasnit zákonné pravomoci, které má.

„Policisté, kteří nosí střelné zbraně, vykonávají neuvěřitelně náročnou práci. Ve zlomku vteřiny rozhodují o životě a smrti, aby nás ochránili, a za svou odvahu si zaslouží náš vděk. Nyní je důležité, aby při využívání těchto zákonných pravomocí postupovali jasně a měli jistotu, co dělají, zejména s ohledem na smrtící prostředky, které používají,“ vysvětlil podle webu The Guardian.

Sunak rovněž podle The Guardianu podpořil revizi provedenou ministerstvem vnitra. Rozsah a rychlost protestu ozbrojených policistů Metropolitní policie totiž přiměly ministryni vnitra Suellu Bravermanovou, aby nařídila mimořádnou revizi ozbrojené policejní služby.

„Jsme závislí na ozbrojených policistech, kteří nás chrání před těmi nejnebezpečnějšími a nejnásilnějšími lidmi ve společnosti. Nesmí se bát, že by kvůli plnění svých povinností skončili na lavici obžalovaných. Policisté, kteří riskují své životy, aby nás ochránili, mají mou plnou podporu a já udělám vše, co je v mých silách, abych je podpořila,“ napsala na sociální síti X Bravermanová.

I šéf Metropolitní policie Rowley novou revizi uvítal. V otevřeném dopise ministerstvu vnitra uvedl, že je správné, aby jeho policejní sbor „dodržoval nejvyšší standardy“ - současný systém však podle něj policisty podkopává. Rowley dodal, že by policisté potřebovali větší právní ochranu.

Reklama

Doporučované