Hlavní obsah

Vzpoura vagnerovců vystrašila Asadův režim. Také proti nim zasáhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Andrey Sayfutdinov, Shutterstock.com

Snímek z ruského Rostova na Donu, který během červnové vzpoury obsadili vagnerovci. Proti žoldnéřům v té době zasáhl i syrský režim

Reklama

Podpora Kremlu je existenčně důležitá pro režim syrského prezidenta Bašára Asada. Právě proto tamní bezpečnostní složky údajně během vagnerovské vzpoury v Rusku zasáhly proti žoldnéřským jednotkám na svém území.

Článek

Syrské bezpečnostní složky a tamní ruské jednotky zakročily proti vagnerovcům působícím v Sýrii v době, kdy hlavní část této polovojenské skupiny na konci června postupovala na Moskvu.

Napsala to agentura Reuters s odkazem na šest zdrojů obeznámených s okolnostmi operace režimu syrského diktátora Bašára Asada. Informátoři si s ohledem na citlivost celé záležitosti přáli zůstat v anonymitě. Damašek ani Moskva na žádost o komentář nereagovaly.

Podle zdrojů zákrok zahrnoval zablokování telefonních linek a internetu, ale také povolání části velitelů skupiny na ruskou vojenskou základnu v Sýrii. Žoldnéři dostali příkaz, aby podepsali smlouvy s ruským ministerstvem obrany, nebo urychleně opustili zemi.

Pacifikace vagnerovců

Rychlost, jakou byla opatření zavedena, ukázala, že syrská vláda měla strach, že by se neklid v Rusku mohl přelít i na její území, jak se domnívají dva ze zdrojů citovaných agenturou. Proto se Sýrie rozhodla vagnerovce raději zpacifikovat.

„Vagnerovci v Sýrii – ve své dřívější podobě – skončili, nehrají už žádnou roli,“ řekl Reuters Nawar Shaban, expert na Sýrii z Omranského centra pro strategická studia v Istanbulu. „Vzhledem k událostem je vztah mezi vagnerovci a syrským ministerstvem obrany u konce,“ dodal.

Podpora války v Rusku zeslábla

Podle výzkumného centra Levada mají vojenské akce na Ukrajině nejvyšší podporu mezi staršími Rusy, obyvateli menších a středních měst a lidmi, kteří sledují televizní zpravodajství.

Damašek Prigožinovu vzpouru oficiálně nekomentoval. Podle informací agentury Reuters nicméně část tamní reprezentace v soukromí vyjádřila obavy, že by mohlo dojít k oslabení ruské vojenské přítomnosti v zemi, což by znamenalo komplikace pro Asadův režim, jenž je na ruské armádě závislý.

Vagnerovci mají v Sýrii relativně malý počet bojovníků. Neověřené informace hovoří o počtu od 250 do 450 mužů. Žoldnéři by tedy měli v zemi tvořit zhruba desetinu celého ruského vojenského kontingentu.

Rychlá reakce na situaci v Rusku

Krátce poté, co Prigožin oznámil začátek povstání, zamířila do Sýrie skupina ruských velitelů, kteří měli úkol převzít velení nad jednotkami vagnerovců.

Už v noci z pátku na sobotu, kdy vzpoura v Rusku začala, podle informací Reuters syrské jednotky zničily telefonní a internetové vedení v oblastech, kde se nacházely Prigožinovy síly. Cílem bylo zastavit komunikaci s velením v Rusku i dalšími jednotkami v zemi a s příbuznými.

V sobotu 24. června ráno syrské zpravodajské služby a zástupci ruského ministerstva obrany úzce spolupracovali, aby vagnerovce izolovali.

V průběhu soboty nařídili zástupci ruské armády všem bojovníkům organizace, aby podepsali smlouvy s ministerstvem obrany. Podle některých zdrojů obeznámených se situací byla vagnerovcům odebrána část žoldu.

Ti, kteří s podpisem kontraktu nesouhlasili, museli Sýrii opustit. V dalších dnech je ze země odvezl ruský Iljušin. Syrské zástupce překvapilo, kolik žoldáků zůstalo a podepsalo kontrakt. „Předpokládali jsme, že více z nich zamíří do exilu,“ přiznal jeden ze zdrojů Reuters.

Data z aplikace Flightradar24 ukázala, že mezi 25. a 27. červnem podnikl ruský Iljušin minimálně tři cesty ve směru Sýrie–Mali a zpátky. Nebylo možné zjistit, zda se v té době na palubě letadla nacházeli vagnerovci. Nicméně Mali je další zemí, kde tato polovojenská organizace operuje. Je tedy možné, že žoldnéři zamířili do exilu právě tam, aby se spojili se zbytkem svých spolubojovníků.

Co dělají vagnerovci v Africe?

Zlato, diamanty, vodka, cukr – výběr surovin, které Prigožinova skupina generuje nebo prodává v Africe, a získává tak finance mimo jiné i na akce na ukrajinské frontě.

Otazníky se vznášejí také nad budoucností ekonomických aktivit vagnerovců v Sýrii. Žoldnéři střežili několik ropných polí společnosti Evro Polis, která je na ně údajně napojená. Žoldnéři právě odtud pravděpodobně čerpají část svých zisků.

„Co se stane s bohatstvím vagnerovců v Sýrii? Stane se to, že Kreml, respektive Putin, nahradí Prigožina a vezme si jeho bohatství,“ řekl katarské stanici Al-Džazíra Karam Shaar, vedoucí pracovník Institutu New Lines.

Linka Asad–Prigožin

Rusko rozmístilo své vojenské síly v Sýrii v roce 2015. Důležitým aspektem ruské přítomnosti je letectvo, primárně to pomohlo Asadovi přemoci protirežimní rebely. Vagnerovci se do konfliktu zapojovali od počátku. Vedle toho se starali o bezpečnost některých ropných zařízení.

Podle expertů jim syrský prezident za hodně vděčí. „Asad počítal s posílením aliance s Prigožinem a přemýšlel, že navýší počet jeho jednotek v zemi, aby mu pomohly se znovudobytím západních provincií,“ řekl Al-Džazíře Shaar.

Podle něj se nyní bude muset Asad ještě víc přiklonit ke Kremlu, aby si udržel pozici. „Dříve mu vyhovovalo, že mohl hovořit s oběma stranami, a mít tak více žolíků v rukách,“ domnívá se expert.

O větším příklonu ke Kremlu hovořila také první dáma Sýrie Asma Asadová při návštěvě Moskvy. „Naši ruští přátelé neváhali a stáli při nás během naší války. My jsme také nezaváhali. Nikdy nebudeme váhat, když půjde o pomoc našim přátelům,“ prohlásila krátce po Prigožinově vzpouře na promoci svého syna na Moskevské státní univerzitě.

Reklama

Doporučované