Hlavní obsah

Z některých čtvrtí města Gazy se stáhly izraelské tanky

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci a tanky u hranic s Pásmem Gazy.

Reklama

Jeden z izraelských činitelů podle Reuters naznačil blížící se změnu taktiky, když oznámil, že armáda tento měsíc stáhne některé své jednotky z Gazy a z rozsáhlé ofenzivy přejde do lokalizovaných „dokončovacích“ operací.

Článek

Z některých čtvrtí města Gazy se v pondělí stáhly izraelské tanky, napsala agentura Reuters s odvoláním na místní obyvatele. Izrael mezitím podle ní avizoval plánované snížení počtu vojáků v ofenzivě, kterou v palestinském Pásmu Gazy vede proti radikálnímu hnutí Hamás. Na dalších místech pokračují boje a intenzivní bombardování, píše agentura. Palestinské úřady hlásí už bezmála 22 000 mrtvých.

Obyvatelé jedné z částí města Gaza na severu palestinského území, na které se izraelská ofenziva zaměřila nejdříve, Reuters informovali o odjezdu izraelských tanků, kterému podle nich předcházelo deset dní snad nejintenzivnějších bojů, jaké v současné válce zažili. V dalších čtvrtích i v jiných částech severu Pásma Gazy tanky zůstávají.

Boje ve střední části palestinského území podle místních obyvatel nepolevují a Hamás ukázal, že i po více než 12 týdnech války je schopen na Izrael útočit, když v noci na dnešek zahájil raketovou palbu na Tel Aviv, píše Reuters.

Snížení počtu izraelských vojáků nasazených v Pásmu Gazy podle činitele umožní některým záložníkům vrátit se do civilního života. To má mimo jiné podpořit válkou poškozenou izraelskou ekonomiku a zároveň uvolnit síly pro případ širšího konfliktu na severu země s libanonským hnutím Hizballáh, které je spřízněné s Hamásem.

Izrael masivní ofenzivou zareagoval na říjnový útok Hamásu a dalších ozbrojených skupin, při němž v Izraeli zahynulo na 1200 lidí, převážně civilistů. Dalších asi 240 lidí radikálové unesli a zavlekli do Gazy. Kolem 130 jich podle izraelských médií stále zadržují, i když kolem 20 je už po smrti.

Izraelská ofenziva proměnila velkou část palestinské enklávy v trosky a podle místních úřadů ovládaných Hamásem připravila o život už 21 978 lidí a dalších šest desítek tisíc jich zranila. Rozsah utrpení v Pásmu Gazy, kde bombardování a boje vyhnaly téměř všechny obyvatele z jejich domovů, vedl izraelské západní spojence, včetně Spojených států, k naléhání na Izrael, aby ofenzivu zmírnil.

Reklama

Doporučované