Hlavní obsah

Z vězení do čela státu. Senegal si zvolil nového lídra s ambiciózními plány

Foto: Profimedia.cz

„Nový prezident v čele Senegalu výraznou změnu pro západní partnery zatím nepředstavuje,“ říká politický geograf Bohumil Doboš.

Reklama

Do kampaně vstoupil týden před začátkem voleb a poté, co vyšel z vězení. Nového prezidenta Bassirou Diomaye Fayeho si zvolila, v na africké poměry unikátních volbách, především mladá generace Senegalců.

Článek

Novým prezidentem západoafrického Senegalu se stane Bassirou Diomaye Faye, kterého veřejnost ještě před pár lety vůbec neznala.

Podle předběžných výsledků získal bezmála 54 procent hlasů, zatímco jeho hlavní soupeř a vládní kandidát Amadou Ba měl po sečtení 90 % okrsků jen 32 procent, uvádí agentura Reuters.

K nečekané výhře mu už pogratuloval nejen Ba, ale i končící prezident Macky Sall.

Faye, který v pondělí oslavil 44. narozeniny, se stane nejmladším prezidentem v historii země a nejmladším ve volbách zvoleným lídrem v regionu západní Afriky, podotýká americký deník The New York Times.

Kandidát změny

U voličů Faye uspěl příslibem, že prosadí zásadní reformy a zlepší především situaci v zemi početně zastoupené mladé generace.

Pro vysvětlení: lidé mladší 25 let tvoří v zemi přes 60 procent populace, podle dat Afrobarometru jsou přitom tři z 10 Senegalců mezi 18 až 35 lety bez práce, zmiňuje zpravodajský server Al-Džazíra.

Původní profesí daňový úředník se tak v rámci předvolebního programu vyslovil pro vymýcení korupce, projednání smluv s ropnými a plynárenskými společnostmi, ale i pro omezení prezidentských pravomocí či větší nezávislost justice. Ke všemu slíbil i reformu vlastnictví půdy a oproštění se od na Francii navázané měny CFA.

Co se novému lídrovi nakonec podaří prosadit, je otázkou, říká pro Seznam Zprávy Bohumil Doboš, politický geograf z Fakulty sociálních věd UK. „Nikdy nezastával žádnou volenou veřejnou funkci, takže je těžké odhadnout, jaké ekonomické reformy se mu podaří prosadit… Strana, která ho podporovala, navíc nemá většinu v parlamentu,“ vysvětluje.

Uvádí ale jeden příklad, který podle něj bude těžké prosadit - oproštění se od měny. „Vyvázání z CFA bude problematické, protože jde o měnu, která je vázaná na více států. Faye uvažuje nad tím, že by vznikla nová západoafrická měna, což by bylo vzhledem k nestabilitě asi dost problematické, nebo o zavedení nové senegalské měny. Je otázkou, zda se to může vůbec povést,“ popisuje.

Odložené volby

Senegalský prezident oznámil na začátku února návrh zákona, který měl přeložit prezidentskou volbu z 25. února na 25. srpna 2024. Proti nečekanému rozhodnutí se vydali protestovat lidé do ulic.

Plán B

I přes velkolepý úspěch ale Faye horkým kandidátem na prezidenta od začátku nebyl. Naproti tomu jeho blízký spolupracovník z daňového úřadu a zakladatel opoziční strany PASTEF Ousmane Sonko ano.

Právě on v posledních letech sváděl ostrý boj o moc s prezidentem Macky Sallem, který již po dvou funkčních obdobích nemohl kandidovat. Jeho hlas a vyjadřování odporu vůči vládě, kterou označoval za zkorumpovanou, dokázal dostal do ulic tisíce lidí.

Když byl ale v roce 2021 obviněn ze znásilnění a později i dalších trestných činů, včetně zosnování povstání, zvolil za svého nástupce již tehdy ve straně prominentního Fayeho.

I on se ale dostal do vězení poté, co byl v dubnu 2023 obviněn z pohrdání soudem a hanobení soudců, což ale popřel. Na rozdíl od Sonkoa mu ale nebylo zakázáno kandidovat ve volbách.

Když se oba po březnové amnestii dostali na svobodu, Faye se stal nezávislým kandidátem s podporou opozice. Na přesvědčení voličů měl jen pár dnů.

„Propuštění neprobíhalo zcela standardně, ale nakonec vlastně administrativa připustila, že v případě Fayeho šlo o politicky motivovaný krok. Ustoupila tak nátlaku pořádaných demonstrací i tomu, na co poukazovaly zahraniční neziskové organizace - že zadržení neprobíhalo úplně transparentně,“ vysvětluje dále politický geograf Doboš.

Sonko následně několikrát veřejně deklaroval, že dát hlas Fayemu je jako volit jeho. „Diomaye je Sonko,“ stálo na všudypřítomných plakátech s mladistvými rozzářenými tvářemi obou mužů, přibližuje NYT.

Jak udržet demokracii?

Výsledek voleb představuje podle experta FSV zásadní poznatek: „(Senegalští lídři) se přihlásili k tomu, že budou dál udržovat politické procesy. V tom je Senegal jedinečný a je dobré, že se nebudou pokoušet systém bořit, což jsme viděli ve státech tohoto regionu poslední dobou téměř všude.“

Kroky končící vlády přitom v posledních měsících ukazovaly, že by se nad tamní demokracií, jednou z mála v regionu, mohla stahovat mračna. Nevoli vzbudilo rozhodnutí prezidenta Macky Salla, který na začátku února předložil návrh zákona pro přeložení prezidentských voleb z 25. února na 25. srpna 2024. Tématu jsme se věnovali v článku zde.

Jak se Senegalu podařilo demokracii udržet? Podle Doboše hraje zásadní roli několik faktorů - instituce, které jsou tradičně funkční již od 19. století, profesionální armáda a „štěstí na první lídry, kteří budovali stát k jeho funkčnosti, a ne posilování osobních vazeb“.

„První prezident pocházel z menšinové etnické skupiny, takže prosazoval poměrně více konsenzuální formu vládnutí právě proto, aby se udržel u moci… Existuje zde také hrdost mezi lidmi, že jsou jiní než zbytek regionu, která je dělá výjimečné, že tamní procesy fungují a politika je inkluzivní,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované