Hlavní obsah

V Senegalu protestují proti odkladu voleb. Policie zasáhla slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Senegalský prezident Macky Sall na snímku z června 2023.

Reklama

Policie v pondělí použila slzný plyn, aby rozehnala davy před senegalským parlamentem. Lidé se tam sešli na protest proti náhlému odložení voleb, o kterém nečekaně rozhodl prezident země.

Článek

Zatímco protestující vykřikovali hesla, parlament začal projednávat návrh zákona, který by přeložil prezidentskou volbu z 25. února na 25. srpna. Zákon by také prodloužil prezidentovi Mackymu Sallovi mandát prezidenta až do doby, než bude jmenován jeho nástupce.

Sallovo bezprecedentní sobotní oznámení uvrhlo západoafrickou zemi do neklidných vod, napsal web The Guardian. V rámci akce, kterou svolala do hlavního města Dakaru opozice, stovky demonstrantů v neděli zablokovaly provoz na hlavní dopravní tepně barikádami z  hořících pneumatik. Když pořádková policie použila slzný plyn a začala zatýkat, stáhli se demonstranti do postranních uliček.

V pondělí se před parlamentem sešlo asi 100 lidí, kteří skandovali „Macky Sall je diktátor“. I toho dne je zahnala do postranních ulic a zatýkala. „Snaží se prodloužit prezidentův mandát, což je nezákonné a nepřípustné,“ řekl podle The Guardianu Mohammad Mbengue, jeden z protestujících.

Na místě protestů bylo i několik prezidentských kandidátů. Opoziční kandidát Daouda Ndiaye si v příspěvku na internetu postěžoval, že ho policisté napadli. Prezidentská kandidátka Anta Babacarová Ngomová byla podle vedení své kampaně bezpečnostními silami zadržena.

Úřady na protesty reagovaly rázně – od nedělní noci dočasně omezily přístup k internetu. Odvolávaly se na nenávistné vzkazy na sociálních sítích a ohrožení veřejného pořádku. Několik škol preventivně poslalo žáky předčasně domů.

Senegalský prezident Sall své rozhodnutí zdůvodnil spory mezi soudní mocí a parlamentem o případy kandidátů, kteří byli z hlasování diskvalifikováni. Opoziční Senegalská demokratická strana (PDS), jejíž kandidát nemohl kandidovat kvůli dvojímu občanství, odklad podporuje. Sama PDS navrhla v parlamentu zákon o odkladu voleb ještě před Sallovým oznámením.

Ostatní však reagovali rozzlobeně. Opoziční prezidentský kandidát Khalifa Sall a bývalý starosta hlavního města Dakaru, to označil za „institucionální převrat“.

Prezidentovo oznámení vyvolalo obavy z opakování násilných protestů, které kvůli obavám, že Macky Sall bude kandidovat na třetí funkční období, vypukly v zemi v posledních třech letech opakovaně.

Reklama

Související témata:

Doporučované