Hlavní obsah

Za podíl na genocidě ve Rwandě dostal bývalý lékař 24 let vězení

Foto: pro, Profimedia.cz

Bývalý rwandský lékař Sosthene Munyemana u soudu v Bordeaux v roce 2010.

Reklama

Bývalý rwandský lékař Sosthene Munyemana se stal šestou osobou odsouzenou ve Francii za to, že se v roce 1994 podílel na vyvražďování menšinových Tutsiů. Soud v Paříži jej uvěznil na 24 let.

Článek

Osmašedesátiletý bývalý gynekolog Sosthene Munyemana byl ve středu v Paříži shledán vinným z genocidy, zločinů proti lidskosti a účasti na spiknutí za účelem přípravy těchto zločinů. Jeho právníci uvedli, že se proti rozsudku hodlají odvolat. Informovala o tom francouzská AFP.

Státní zástupce pro něj požadoval trest ve výši 30 let s odůvodněním, že „souhrn“ jeho rozhodnutí vykazuje „rysy genocidy“. Munyemana byl obviněn z toho, že pomáhal vypracovat dopis na podporu tehdejší prozatímní vlády, který podporoval masakr tutsijské menšiny.

AFP píše, že pomáhal zřizovat zátarasy, aby mohl zadržovat lidi. Ty podle obžaloby držel v nelidských podmínkách na úřadech místní samosprávy, než byli zabiti v prefektuře Butare na jihu Rwandy. Tam Munyemana v té době žil. Během soudního procesu Munyemana obvinění opakovaně zpochybňoval a tvrdil, že se naopak snažil Tutsie „zachránit“ tím, že jim nabízel „útočiště“.

Soudní proces u pařížského soudu trval téměř tři desetiletí. Na Munyemanu byla podána žaloba v jihozápadním francouzském městě Bordeaux už v roce 1995. Od roku 2014 Francie soudila a odsoudila šest osobností včetně bývalého šéfa špionáže, dvou bývalých starostů a bývalého hotelového šoféra, připomněl web The Guardian.

Při genocidě ve Rwandě, která vypukla v noci ze 6. na 7. dubna 1994 a skončila 18. července 1994, zmasakrovali hutuští extremisté za 100 dní na 800 000 menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů a asi 2,7 milionu lidí muselo uprchnout ze svých domovů. Zabito bylo podle odhadů na 20 procent obyvatel země a asi 70 procent rwandských Tutsiů. Francie byla jednou z hlavních destinací pro osoby zapletené do rwandského masakru, které utíkaly před spravedlností ve své vlasti.

Reklama

Doporučované