Hlavní obsah

Zamíchá světovým děním? Nejlidnatější země planety se dere mezi mocnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Hindustan Times, Getty Images

Přivítání indického premiéra Naréndry Módího v sídle jeho strany poté, co úspěšně uspořádal summit skupiny G20, září 2023.

Reklama

ANALÝZA. Premiér Naréndra Módí má v čím dál viditelnější snaze prosadit se na globální scéně poměrně volné ruce. Není až tak důležité, co říká, protože indickým voličům stačí vědět, že význam země roste, míní indolog Jiří Krejčík.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Indický premiér Naréndra Módí v nedávném projevu řekl, že v historii každé země existuje období, kdy se výrazně posune na své cestě za rozvojem. A slíbil, že čas Indie nastává právě teď. „Tohle je období v dějinách Indie, kdy země udělá obrovský skok,“ vzkázal.

Indie na jaře obrala Čínu o dlouholeté prvenství a kromě titulu největší světové demokracie se začala pyšnit i tím, že je nejlidnatější zemí vůbec.

Už jen to podle indologa Jiřího Krejčíka z Filosofického ústavu Akademie věd ČR dodalo vedení země sebevědomí a Módímu poskytlo „další střelivo do kanónu jeho PR kampaně“.

„Indii se v poslední době podařilo hned několik věcí. Uspořádali úspěšný summit G20, se svojí sondou přistáli na Měsíci. Na světové scéně jsou vidět hmatatelné výsledky. To je pro Módího ideální příležitost začít se chlubit a hovořit o tom, že je Indie nastupující velmocí,“ vysvětlil Krejčík v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

K tomu, aby se jí skutečně stala a mohla výrazně zamíchat kartami na světové scéně, tak jako se to povedlo dříve díky početnosti Číně, má ovšem ještě daleko a v cestě jí stojí hned několik překážek.

Dřívější rozhovor s indologem Krejčíkem

Zářijový summit G20 v indickém Dillí kromě sporu o deklaraci k válce na Ukrajině upoutal i tím, že před domácím lídrem stála cedulka s názvem „Bhárat“ namísto „Indie“. Co nejlidnatější země světa sleduje úpravou svého označení? A jak to zapadá do jejího vzestupu, včetně úspěšné mise na Měsíc?

„Indie může následovat čínskou cestu, ale nebude to hned. Bude to trvat nějaká desetiletí,“ domnívá se Krejčík.

Minimálně ve dvou důležitých oblastech Indie zatím nemá, co je potřeba, aby se stala velkou geopolitickou mocností: ve vojenském sektoru a v ekonomice.

Indické ozbrojené složky jsou sice se svými zhruba 1,4 miliony stálými příslušníky hned po těch čínských druhými nejpočetnějšími na světě. Jejich problémem ovšem je, že jsou poměrně zastaralé a nadále závislé na technice sovětského původu, připomíná server Economist. Než se je podaří úspěšně modernizovat, může to trvat desetiletí, odhaduje.

Indie za Čínou, která je jejím hlavním regionálním rivalem a se kterou ji pojí dlouhodobě napjaté vztahy, zaostává také v oblasti ekonomiky. HDP Číny v přepočtu na hlavu je pořád víc než čtyřikrát větší než Indie.

„Čína měla díky velkému počtu obyvatel největší lidské zdroje, což vedlo k velkému hospodářskému rozvoji. Můžeme se od Číny v tomto ohledu učit,“ přiznal pro agenturu Anadolu bývalý vysoce postavený indický státní úředník Shahabuddin Yaqoob Quraishi.

Podle zahraničních expertů je nyní klíčové, aby se i Indii podařilo udělat z početné populace výhodu, nikoliv přítěž. Našlápnuto k tomu podle nich má dobře. Země v současné době disponuje historicky největší populací dospívajících a mladých lidí. Podle indické Populační nadace tvoří zhruba jednu třetinu celkového počtu obyvatel.

„Tato mladá populace nabízí Indii jedinečnou příležitost, jak využít svůj lidský kapitál pro hospodářský rozvoj,“ tvrdí šéfka zmíněné nadace Poonam Muttreja. Upozorňuje, že hlavní výzvou pro Nové Dillí je vytvořit dostatek pracovních míst pro lidi vstupující na trh práce, jelikož ta v zemi momentálně chybí.

Podívejte se, jak indičtí dělníci bez šance najít si lepší zaměstnání pracují s nebezpečným elektroodpadem.

+5

Podle Krejčíka je pro ekonomický úspěch Indie klíčové také, aby se vymanila ze škatulky „světové dílny“ a začala sama vyvíjet sofistikovanější technologie a vytvářet tak větší přidanou hodnotu.

Balancování na mezinárodní scéně

Z kroků i výroků indických představitelů je patrné, že země má ambice hrát do budoucna na mezinárodním poli výraznější roli.

Podle analytika prestižního think tanku Chatham House Chietigje Bajpaeeho Indie dlouhou dobu aspirovala na to stát se významnou světovou mocností. To, že se jí skutečně stává, podle něj potvrdila na nedávném summitu skupiny G20, kterému předsedala.

Indie si během něj vytyčila ambiciózní cíl –⁠ stát se hlasem zemí globálního Jihu a zastupovat rozvojové země, jejichž obavy často zůstávají nevyslyšeny. „Váš hlas je hlasem Indie, vaše priority jsou prioritami Indie,“ vzkázal Módí.

Pozice Indie na mezinárodní scéně ale zůstává do značné míry komplikovaná. Indie se totiž snaží zavděčit všem stranám a vybalancovat různé zájmy. To se projevilo v případě války na Ukrajině i konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

„Po útocích 7. října premiér Módí odsoudil Hamás a řekl, že stojí za Izraelem. Jen pár dní poté už ale indické ministerstvo zahraničí ústy svého mluvčího vydalo stanovisko, které bylo mnohem vyváženější: na jednu stranu odsoudilo počínání Hamásu jako terorismus, zároveň však podpořilo suverenitu a nezávislost Palestiny,“ popisuje Krejčík situaci, která je do jisté míry pro pozici Indie charakteristická.

Indie, nová země s nejvyšším počtem obyvatel

Pád Číny z vrcholu žebříčku nejlidnatějších zemí je pro Indii příležitostí i výzvou. Pro Čínu jde o problém – populace stárne a kýžený baby boom se nekoná. Ani přetížená planeta si neoddychne, o slovo se hlásí Afrika.

Připomíná, že Indie stojí v případě konfliktu na Blízkém východě rozkročena mezi oběma stranami. Historicky platí za silného spojence Palestiny a nadále podporuje dvojstátní řešení. Premiér Módí ale během své vlády utužil vztahy s izraelským premiérem Benjaminem Netanjuahuem a posílil strategické i komerční vazby s Izraelem.

Právě to by mohlo podle serveru Time zkomplikovat zmíněný indický cíl stát se lídrem zemí globálního Jihu. Většina z nich se totiž v případě konfliktu na Blízkém východě staví spíše na palestinskou stranu.

Stín blížících se voleb

Podle Krejčíka je nepravděpodobné, že by Indie do budoucna zpřetrhala historická pouta, které ji k Palestině i dalším arabským zemím v regionu pojí.

„Módího silná vyjádření je nutno číst i jako vzkaz domácímu publiku. Indii čekají na jaře příštího roku parlamentní volby a Módího BJP v nich zřejmě znovu vsadí na svoji image ochránce před islámským terorismem,“ tvrdí.

Módí doufá, že se mu podaří zajistit už třetí mandát. Jeho vládní Indická lidová strana, známá pod zkratkou BJP, vstupuje do kampaně posílená nedávným vítězstvím v regionálních volbách, kde získala většinu hlasů hned v několika klíčových státech.

Podle Krejčíka ale ve volebním klání budou rozhodovat jiná témata než to, na jakou stranu se Indie staví v mezinárodních konfliktech. Voličům jde totiž hlavně o to, aby byl indický hlas ve světě slyšet.

„To, co v tu chvíli premiér říká, už dle mého názoru tak podstatné není. Voličům do značné míry stačí vědět, že roste význam Indie. Mnohem důležitější ale nakonec budou témata jako ekonomika, sociální politika nebo zaměstnanost,“ domnívá se indolog.

Mezi Ruskem a Západem

Nadále komplikovanou pozici Indie zastává i v případě rusko-ukrajinské války. I zde se Módí snaží balancovat mezi znepřátelenými stranami a žonglovat s různými zájmy. V minulosti opakovaně naznačil, že by se Indie mohla stát jakýmsi mediátorem mezi zeměmi, který pomůže sjednat mír.

Analytik amerického think tanku RAND Corporation Derek Grossman citovaný agenturou AP věří, že Indie má ze všech zemí, které na to aspirují, největší potenciál stát se mírotvorcem a mostem mezi Západem a Východem. Právě díky své nevyhraněnosti.

Globální jih a konflikt v Izraeli

ANALÝZA. Podpora Západu pro izraelský protiúder na Gazu nepolevuje. Státy tzv. globálního Jihu často vnímají hlavně zoufalství palestinských civilistů, kteří nemají reálnou možnost z oblasti odejít. A za vinu to kladou i Západu.

Indie v posledních letech pod Módího taktovkou výrazně posílila své vztahy se Spojenými státy a dalšími západními zeměmi. Navzdory tomu ale nadále udržuje velmi blízké vztahy s Ruskem.

„Je to zděděný vztah a tento faktor vzájemné podpory se nezměnil,“ upozornil v září pro server Al-Džazíra indický diplomat Ashok Kantha. Vřelé vztahy s Moskvou Nové Dillí udržuje už z dob studené války a není v jeho zájmu na tom něco měnit.

Rusko zůstává pro Indii nadále jedním z klíčových partnerů. Zhruba 60 % jejího obranného vybavení pochází z Ruska. Navzdory kritice Západu také ve velkém odebírá ruskou ropu.

Snad i proto ruskou agresi nikdy přímo neodsoudila a podle Krejčíka se na tom ani v dohledné době nic nezmění.

„Myslím, že tohle nebude na pořadu dne. Indie bude pravděpodobně nadále tou silou, která se snaží o co nejkorektnější vztahy se všemi stranami,“ míní Krejčík s tím, že zůstává otázkou, jak dlouho bude taková pozice udržitelná.

Reklama

Doporučované