Hlavní obsah

Zákaz prodeje potratových pilulek podkopává vědu, tvrdí výrobci léků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z protestů v New Yorku na 50. výročí verdiktu v případu Roeová v. Wade, po kterém měly ženy v celých Spojených státech právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenství.

Reklama

Více než 400 farmaceutických firem podepsalo petici žádající přezkum rozhodnutí texaského federálního soudce, které v USA zakazuje prodej potratových pilulek mifepriston.

Článek

Potratové pilulky mifepriston, které se ve Spojených státech prodávají více než 20 let, se staly dalším předmětem debaty o omezení ženských práv. Zatímco texaský soud rozhodl o zákazu prodeje tabletek, soud ve státě Washington seznal, že by měly zůstat dostupné i nadále.

Protichůdná rozhodnutí tak znovu odhalují hlubší rozdělení americké společnosti a potratové politiky napříč Spojenými státy. Vedle toho se nicméně ukazuje ještě další linka – možný precedens pro zákaz dalších léků, a to i navzdory jejich schválení americkým regulátorem, tedy Úřadem pro kontrolu léčiv a potravin (FDA).

Upozorňuje na to asi 400 farmaceutických firem, které podepsaly petici žádající přezkoumání rozhodnutí texaského federálního soudce Matthewa J. Kacsmaryka. Ten na podnět skupin vymezujících se proti potratům rozhodl o zneplatnění úřední licence pro mifepriston.

Jde sice o předběžné opatření, než ve věci zazní finální verdikt, i přesto má ale FDA povinnost tabletky do pátku stáhnout z pultů.

„Pokud soudy mohou rušit schvalování léků bez ohledu na vědu a důkazy nebo na složitost potřebnou k úplnému prověření bezpečnosti a účinnosti nových léků, hrozí jakémukoli léku stejný osud jako mifepristonu,“ uvádí se v prohlášení firem, z nichž žádná potratové tabletky neprodává.

Dostupnost potratových pilulek v USA

V pátečním případu se jasně odráží americká politická polarizace. Federální soudce Matthew Kacsmaryk z Texasu pozastavil platnost registrace pilulky mifepriston. Potratové pilulky se v USA smí používat už 23 let a prošly posouzením Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Wyoming se stal prvním americkým státem, který zakázal potratové pilulky. Podle nového zákona jsou jejich předepisování a prodej nezákonné. Za jeho porušení hrozí až šest měsíců vězení a pokuta 9 tisíc dolarů (přes 200 tisíc korun).

Texaský soudce se delší dobu kriticky vyjadřoval k průlomovému verdiktu amerického Nejvyššího soudu v případu Roeová v. Wade, který fakticky povolil potraty v celých Spojených státech, než ho loni Nejvyšší soud zase zrušil. Proti rozhodnutí soudce Kacsmaryka, jehož do funkce dosadil někdejší republikánský prezident Donald Trump, se v pondělí vymezilo i americké ministerstvo spravedlnosti.

„Pokud by nařízení soudu vstoupilo v platnost, podkopalo by vědecký úsudek FDA a vážně by poškodilo ženy, zejména ty, pro které je mifepriston nezbytný,“ napsalo v prohlášení ministerstvo spravedlnosti.

„To by mělo dopad na celou zemi, vzhledem k tomu, že mifepriston je ze zákona dostupný ve všech státech. Příkaz by ohrozil systémy zdravotní péče a zájmy podniků a poskytovatelů zdravotní péče,“ dodalo.

Naopak právnička Erin Hawleyová zastupující obžalobu v pondělním prohlášení uvedla, že potratové pilulky mohou kromě ukončení života dítěte způsobit také vážné komplikace samotným ženám. „FDA vystavuje ženy nebezpečí a agentura by se měla zodpovídat za své bezohledné jednání,“ napsala. Její strana argumentuje tím, že mifepriston není lék.

Mifepriston

Mifepriston je jedna ze dvou látek, která se ve Spojených státech běžně užívá k interrupci. Ukončí těhotenství, a další látka misoprostol pak vyvolá potrat.

Doktoři, kteří kombinaci mifepristonu a misoprostolu předepisují, už dopředu uvedli, že v případě, že první z pilulek bude stažena, budou předepisovat jen tu druhou. Tento přístup je podle AP o trochu méně účinný, ale často používaný v zemích, kde je mifepriston zakázaný nebo nedostupný.

Zásadní zkouška pro americký právní systém

Tabletky by se dále měly prodávat ve státech, v jejichž čele stojí demokraté. Krátce po zveřejnění Kacsmarykova rozhodnutí totiž soudce Thomas O. Rice ve státě Washington nařídil FDA, aby mifepriston zůstal dostupný v 18 státech.

Soudce, jehož do funkce jmenoval exprezident Barack Obama, reagoval na žalobu, kterou na FDA podalo 18 demokratických generálních prokurátorů kvůli úředním omezením při předepisování a vydávání mifepristonu. Žádali naopak o rozšíření přístupu k tabletkám.

Záležitost se zřejmě dostane k americkému nejvyššímu soudu, který před necelým rokem v přelomovém rozhodnutí umožnil jednotlivým státům nezávislost v rozhodování o tom, zda potraty povolí či zakážou. Od té doby jsou ve 14 státech potraty zakázané či nedostupné, 16 států pak zavedlo zvláštní zákony týkající se potratových pilulek.

Phil Weiser, generální prokurátor státu Colorado, označil situaci za zásadní zkoušku amerického právního systému. Texaské rozhodnutí podle něj porušilo „základní principy“  toho, „jak vynášet soudy založené na důkazech a o pravomoci (vládních) agentur“.

Dodal, že „problém je v tom, že jakmile začnete tato pravidla podkopávat v jednom případě, podkopáváte je i pro ostatní“.

„Úplně to obrací autoritu FDA. A také, což je mnohem důležitější, otevírá dveře tomu, aby politika určovala, co lék je nebo není. A to může silně ohrozit vakcíny, léky na Alzheimerovu chorobu a všechna ostatní léčiva,“ poznamenal ředitel farmaceutické společnosti Ovid Therapeutics Jeremy Levin, který je jedním ze signatářů petice amerických firem.

Rozhodnutí texaského soudce se setkalo i s kritikou amerického prezidenta Joe Bidena, který jej označil za „další bezprecedentní krok“, jenž ženám bere základní svobody a ohrožuje jejich zdraví.

„Jediný federální soudce v Texasu rozhodl, že lék na předpis, který je k dispozici již více než 22 let, je schválen FDA a bezpečně a účinně ho užívají miliony žen u nás i ve světě, by již neměl být ve Spojených státech schválen,“ řekl.

Reklama

Doporučované