Hlavní obsah

V Americe zuří soudní bitva o potratové tabletky

Foto: Profimedia.cz

Soud se týká potratových pilulek s látkou mifepristone. Snímek z newyorské demonstrace proti omezení dostupnosti.

Reklama

Zatímco texaský federální soudce v pátek prodej potratových pilulek pozastavil, jiný nařídil úřadům, aby změny nedělaly.

Článek

V pátečním případu se jasně promítá americká politická polarizace. Federální soudce Matthew Kacsmaryk z Texasu pozastavil platnost registrace pilulky mifepristonu.

Potratové pilulky jsou v USA registrované pro používání už 23 let a prošly posouzením Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Mifepristone je jedna ze dvou látek, která se v zemi běžně užívá k potratům. Ukončí těhotenství, a další látka misoprostol pak vyvolá potrat.

S žádostí o zneplatnění úřední licence pro mifepriston se na soud obrátily protipotratové organizace.

Kacsmarykovo rozhodnutí je předběžným opatřením do doby, než ve věci zazní finální verdikt. FDA má teď sedm dní na odvolání, do té doby se tabletky prodávat mohou.

A nejspíš se budou moci prodávat dál i ve státech, které řídí demokraté. Necelou hodinu po Kacsmarykově rozhodnutí totiž jiný soudce ve státě Washington v 18 státech nařídil, aby FDA dostupnost mifepristonu neměnila.

Případ ve Washingtonu se týkal žaloby 18 demokratických generálních prokurátorů na FDA kvůli úředním omezením při předepisování a vydávání mifepristonu.

Dvě protichůdná rozhodnutí

Jde tudíž o protichůdná rozhodnutí federálních soudů. Proti sobě tak stanuli dva soudci symbolizující dnešní dvě Ameriky.

Za texaským rozhodnutím stojí pětačtyřicetiletý Matthew J. Kacsmaryk, jehož do funkce jmenoval někdejší republikánský prezident Donald Trump.

Deník The New York Times (NYT) podotýká, že na život Kacsmaryka a jeho postoje měla vliv rodinná tragédie z roku 2006, kdy se manželům narodilo mrtvé dítě. Angažoval se pak v texaské křesťanské organizaci, která jako alternativu k interrupci ženám zajišťuje v případě neplánovaného těhotenství ubytování a možnost adopce.

Podle kritiků je Kacsmaryk místo soudce spíš konzervativním ideologem, který za sebou má řadu kontroverzních kroků, včetně odporu k právům leseb, gayů, trans a dalších lidí, zkráceně LGBTQ.

NYT podotýká, že zprávy o soudci a rozhovory s jeho známými naznačují, že Kacsmarykovy konzervativní názory zůstaly hlavní součástí jeho identity v osobním, ale i profesním životě.

Loni na podzim například rozhodl o tom, že pokyny administrativy prezidenta Joea Bidena pro pracovněprávní ochranu LGBTQ zaměstnanců „zacházejí moc daleko“. Ústavu a další zákony podle něj pak porušuje federální program, který má mládeži usnadnit přístup ke spolehlivé antikoncepci.

Rozhodnutí ze státu Washington

Proti Kacsmarykově rozhodnutí stojí krok jiného federálního soudce - Thomase O. Ricea. Dvaašedesátiletého soudce jmenoval do funkce v roce 2011 tehdejší demokratický prezident Barack Obama.

Ve svém aktuálním rozhodnutí Rice žalobě amerických demokratických států nevyhověl zcela. Ty totiž žádaly, aby se přístup k potratové pilulce rozšířil, Rice však jen nařídil, aby FDA pravidla neměnil. Týká se to 18 států, jež za žalobou stojí.

Celá věc nejspíš skončí u amerického nejvyššího soudu. Ten před necelým rokem v přelomovém rozhodnutí umožnil jednotlivým americkým státům, aby rozhodovaly o tom, jestli budou potraty povolené, či zakázané.

Ve 14 amerických státech jsou od té doby potraty zakázané či nedostupné, zatímco 16 států má zvláštní zákony týkající se potratových pilulek.

Doktoři, kteří kombinaci mifepristonu a misoprostolu předepisují, už dopředu uvedli, že v případě, že první z pilulek bude stažena, budou předepisovat jen tu druhou. Tento přístup je podle AP o trochu méně účinný, ale často používaný v zemích, kde je mifepristone zakázaný nebo nedostupný.

Rozhodnutí texaského soudce už zkritizoval prezident Joe Biden. „Jediný federální soudce v Texasu rozhodl, že lék na předpis, který je k dispozici již více než 22 let, je schválen FDA a bezpečně a účinně ho užívají miliony žen u nás i ve světě, by již neměl být ve Spojených státech schválen,“ řekl.

Žalobu a soudní rozhodnutí označil za „další bezprecedentní krok“, který ženám bere základní svobody a ohrožuje jejich zdraví.

Reklama

Doporučované