Hlavní obsah

Dva stíny na kampani - Trump a potraty. Republikáni pátrají, co jim zkazilo triumf

Foto: Profimedia.cz

Donalda Trumpa prý výsledky všeobecných voleb nepotěšily, přesto však na své sociální síti hovořil o úspěchu.

Reklama

Souboj o americký Kongres zatím stále nemá jasné výsledky a republikáni začínají hledat důvod, proč se slibovaná červená vlna nekonala. Jedním z hlavních viníků v této „obviňovací hře“ je exprezident Donald Trump.

Článek

Republikáni šli do volebního dne nabuzení a s myšlenkou, že většinu v Kongresu mají jistou. V jejich přesvědčení je utvrzovaly i průzkumy veřejného mínění, podle kterých úřadující demokratický prezident Joe Biden ve své funkci zklamal a občany trápí hlavně ekonomika, inflace.

Výsledky ovšem ukázaly, že voliči se jak těmto průzkumům, tak i historickým trendům vymykají. Zatímco v minulosti strana, která v době všeobecných voleb ovládala Bílý dům, svou většinu rychle ztratila, letos je výsledek stále nejasný. Demokraté navíc vyhráli klíčové senátní volby v Pensylvánii, kde se jim podařilo uzmout republikány držené křeslo.

„Nikdo nemá z volební noci dobrý pocit,“ uvedl pro web ABC News republikánský stratég Scott Jennings. Právě Jennings, spojenec dosavadního republikánského vůdce v Senátu Mitche McConnella, se dříve chlubil volebním receptem založeným na inflaci, imigraci a kriminalitě.

Pozdější exit polly ale ukázaly trochu jiný příběh. Mnoha voličům podle nich velmi záleží na přístupu politiků k potratům, mnozí neschvalují Trumpovo popírání výsledků voleb z roku 2020 a veřejná bezpečnost, na kterou se před volbami soustředila neúnavná reklamní kampaň republikánů, není na žebříčku voličských priorit až tak vysoko.

Americké volby pod lupou

Americký prezident Joe Biden a jeho demokraté opatrně oslavují výsledek kongresových voleb. Očekávaná drtivá porážka nepřišla, republikáni přesto zřejmě těsně ovládnou Sněmovnu reprezentantů. Souboj o Senát je ještě vyrovnanější a zdá se, že rozhodne až dodatečné kolo voleb ve státě Georgie. Kdo je vlastně vítěz a kdo poražený? A co volby ukázaly o stavu Spojených států?

Podceněné potraty

Jennings dále varoval, že by si republikáni měli klást otázku, jak zabodovat u nezávislých voličů. Hned několik členů Republikánské strany poukázalo na to, co podle nich bylo špatným odhadem politického prostředí. Mylně totiž předpokládali, že zloba vůči republikánům za zrušení ústavní ochrany potratů už otupila.

„Myslím, že posmrtná analýza těchto voleb ukáže, že důsledky Dobbsova rozhodnutí nakonec diktovaly výsledek drtivé většiny sporných soubojů po celé zemi,“ nechal se slyšet bývalý republikánský poslanec Mike Bishop. „Vnitřní volební odpor vůči republikánům, vedený stejnými ženami z předměstí, které proti nim šly také v roce 2018, sám o sobě téměř jistou červenou vlnu zneškodnil.“

Dobbs vs. Ženská zdravotní organizace ve městě Jackson

Jde o přelomové rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, v němž soud rozhodl, že Ústava Spojených států amerických nepřiznává právo na potrat. Rozhodnutí soudu zrušilo rozsudky Roe vs. Wade i Plánované rodičovství vs. Casey a dalo jednotlivým státům plnou pravomoc regulovat jakýkoliv aspekt potratů, který není vyloučen federálním zákonem.

Zatímco většina Američanů právo na potrat podporuje, konzervativci téměř 50 let bojovali za jeho zrušení. Navzdory tomu se však zdá, že republikáni na celonárodní boj o něj nebyli připraveni. Některé skupiny bojující proti potratům dokonce kritizovaly vedení strany za to, že ohledně tohoto tématu nevytvořilo jednotnou strategii a že se mu její kandidáti ve volbách snažili vyhnout.

Podle Marjorie Jonesové Dannenfelserové byl toto případ zejména Mehmeta Oze, republikánského kandidáta v již zmiňovaném senátním boji v Pensylvánii. Politik měl ohledně ožehavého tématu prý zaujmout až „pštrosí postoj“. „Oz a další prohráli, protože doufali, že tato otázka zmizí,“ cituje Dannenfelserovou web CNN.

Uspěchaný Trump

V mnoha republikánských debatách se již koncem úterý ovšem objevoval také další viník – Donald Trump. Bývalý prezident se vložil do desítek volebních soubojů, v předvečer voleb dokonce prohlásil, že si zaslouží uznání, pokud se jeho straně bude dařit, ale nikoliv vinu, pokud tomu bude naopak.

Podle dalšího z republikánských stratégů, se kterým mluvil web ABC News, se kampaň ubírala dobrým směrem a vše šlo podle plánů. Pozitivní nálada ale zmizela v momentě, kdy se Trump vydal na „vítězné turné“, kterým si chtěl nejspíše připsat kredit v případě republikánského úspěchu.

„Většinou slyším od členů, zaměstnanců a dalších, že je to kombinace potratů a zastínění Trumpem. Kdyby posledních 10 dní držel jazyk za zuby ohledně prezidentského klání v roce 2024, mohlo několik klání dnes vypadat jinak,“ komentoval situaci po volebním dni T. J. Petrizzo, republikánský lobbista a fundraiser.

Trump 2024?

Bývalý prezident Donald Trump by se mohl pokusit svézt na očekávané vítězné vlně republikánů a oznámit svou další kandidaturu na post šéfa Bílého domu. O jeho zájmu se nejen v médiích diskutuje již dlouho, oficiální oznámení však zatím neuskutečnil.

Trump před volbami opravdu obrážel nejrůznější mítinky, kterých se účastnili jeho příznivci, a naznačoval na nich svůj zájem o Bílý dům. „Abych zajistil, že naše země bude úspěšná, bezpečná a skvělá, půjdu do toho (kandidatury) velmi, velmi, velmi pravděpodobně znovu,“ pronesl třeba minulý týden na mítinku v Iowě.

Trump se ovšem letos vmísil už do primárních voleb a vytlačil z nich kandidáty spřízněné s establishmentem ve prospěch těch, kteří podporovali jeho postoje. Ti pak ale hlasování často prohráli, nebo se ještě nyní potýkají s problémy. Podle Whita Ayrese, republikánského stratéga a průzkumníka veřejného mínění, totiž byli nezkušení a nebyli připraveni na takto intenzivní souboje.

Výsledky v nedohlednu?

I když tedy „obviňovací hra“ nyní jede na plné obrátky, o novém složení Kongresu stále není rozhodnuto. Úřady nyní občany nabádají k trpělivosti a snaží se tlumit konspirační teorie o tom, proč sčítání hlasů v západních státech zatím nemá konce.

Důvodem jsou převážně korespondenční hlasy, jelikož se v jednotlivých státech liší způsob jejich přijímání a sčítání. Ve státě Georgia se navíc na výsledky bude čekat až do prosince, kdy se uskuteční druhé kolo senátních voleb. Ani jednomu z tamních kandidátů se totiž nepodařilo získat potřebných 50 % hlasů.

Analýza voleb

Proč demokraté nedopadli tak špatně, jak se čekalo? Co může ztráta většiny v Kongresu znamenat pro zbytek Bidenova prezidentského mandátu? A jak letošní volby ovlivní to nejočekávanější klání – prezidentské volby v roce 2024? Na to vše odpovídá ve svém textu Tereza Ulrychová.

Podle odhadů webu CNN ke čtvrtečnímu večeru zbývalo sečíst asi 540 000 hlasů ve státě Arizona a 95 000 v Nevadě, kde ještě nejsou známy výsledky klíčových voleb do Senátu. V těch republikáni potřebují obrátit dvě křesla obsazená demokraty, aby získali většinu.

Například sčítání hlasů v Kalifornii – kde se koná více než tucet klíčových voleb do Sněmovny reprezentantů – pak může trvat ještě několik týdnů. Podle predikcí se ovšem zdá, že republikáni se pomalu přibližují k hranici 218 křesel, které by jim v dolní komoře Kongresu zajistily převahu.

Reklama

Doporučované