Hlavní obsah

Trump dostal políček, Bidena čekají „pekelné roky“. Volby v USA pod lupou

Foto: Joe Raedle, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Americký exprezident Donald Trump během kongresových voleb v USA.

Reklama

Článek

Americký prezident Joe Biden a jeho demokraté opatrně oslavují výsledek kongresových voleb. Očekávaná drtivá porážka nepřišla, republikáni přesto zřejmě těsně ovládnou Sněmovnu reprezentantů. Souboj o Senát je ještě vyrovnanější a zdá se, že rozhodne až dodatečné kolo voleb ve státě Georgie. Kdo je vlastně vítěz a kdo poražený? A co volby ukázaly o stavu Spojených států?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč v USA nepřišla očekávaná „rudá vlna“ republikánských vítězství a co to pro stranu znamená?
  • Má demokratický prezident Joe Biden důvod k optimistickému tónu, který zvolil v povolebním projevu?
  • A o kom republikáni uvažují jako o budoucím kandidátovi na amerického prezidenta?

Demokraté navzdory očekáváním ve volbách odvrátili obávanou „rudou vlnu“ pojmenovanou podle barvy Republikánské strany. Boj o Sněmovnu reprezentantů a část míst v Senátu ale stále není u konce. Žádná ze stran ještě nedosáhla 218 křesel potřebných k ovládnutí dolní komory Kongresu.

A ještě těsnější je hlasování do Senátu. Ani po sečtení aktuálně odevzdaných hlasů zřejmě nikdo v této stočlenné horní komoře nezíská většinu. Rozhodnout by tak mělo až dodatečné druhé kolo v Georgii na začátku prosince.

„Odnáším si z toho, že i letití američtí novináři, analytici a různí politologové se stále můžou nechat překvapit. (…) Je vidět, že politika a nálady společnosti jsou složitější než historické přehledy,“ říká novinář Daniel Anýž z Hospodářských novin a Aktuálně.cz, který v současnosti reportuje o amerických volbách z Washingtonu.

Podle Anýže se ukazuje, že se Američané nerozhodovali jen podle ekonomické situace. Zlomovým momentem prý bylo třeba letošní rozhodnutí Nejvyššího soudu o zrušení ústavního práva na potrat. A republikánům se nevyplatila ani sázka na kontroverzní kandidáty - jako třeba Mehmeta Oze - které vybral exprezident Donald Trump.

Voliči tyto uchazeče s často kontroverzními názory nepodpořili - což je z pohledu českého reportéra „nadějná zpráva“. U veřejnosti příliš neuspěla ani teze přejatá od Trumpa o údajně ukradených volbách z roku 2020, kterou Anýž nazývá „velkou lží“. Zároveň ale podle něj platí, že i vládu demokrata Bidena čekají „dva pekelné roky“ plné politických střetů s posílenými republikány v Kongresu.

Trump? „Spíše škodí“

Celkově prý ale Donald Trump své republikánské souputníky ve volbách „spíše poškodil“. „Má stále velmi silnou pozici v Republikánské straně, ale to neznamená, že se to přenese na všeobecnou úroveň. Většina veřejnosti vidí Donalda Trumpa velmi skepticky,“ popisuje novinář Anýž.

Otázkou nicméně zůstává, zda Trump bude chtít znovu bojovat o post hlavy státu. Podle reportéra je to stále pravděpodobné. „Výsledek úterních voleb ho nepotěšil, ale zároveň neodradil,“ říká.

Foto: Televize Seznam

Reportér Hospodářských novin Daniel Anýž.

Exprezident už avizoval, že 15. listopadu učiní velké oznámení. Jeho bývalý mluvčí Jason Miller, který k němu má stále blízko, se však nechal slyšet, že by bylo lepší, kdyby Trump počkal, jak dopadne hlasování v Georgii. „Víceméně tím říká, že to Trumpovo oznámení by mohlo republikánského kandidáta (v Georgii je jím Herschel Walker – pozn. red.) poškodit,“ vysvětluje Anýž.

Trump ale není jediným republikánem, který si na prezidentské křeslo myslí. Horkým kandidátem je i opětovně zvolený guvernér Floridy Ron DeSantis, který si už od Trumpa vysloužil posměšnou přezdívku. Což je podle Anýže znamení, že ho bere jako svého rivala.

„I velká část Republikánské strany vidí v DeSantisovi efektivnějšího vykonavatele trumpismu, než je sám Trump.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli se republikánská základna odklání od extrémní rétoriky nebo jakým směrem budou Spojené státy po volbách mířit. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, ČT24, TV Nova, Český rozhlas Plus, YouTube - NBC News, YT - ABC News, YT - CBS 8 San Diego, YT - NBC 6 South Florida, YT - The Guardian, YT - The Independent, YT - PennLive.com, YT - GBNews, Twitter - The Recount, TW - Decoding Fox News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované