Hlavní obsah

Západ chce udeřit Rusko na bolavém místě. A zaříznout svou „posvátnou krávu“

Foto: Bjoern Wylezich, Shutterstock.com

Nejvyspělejší státy světa chtějí ruské diamanty trasovat a omezit s nimi obchodování.

Reklama

aktualizováno •

Jediným západním státem, který dosud zakázal veškerý dovoz ruských diamantů, je Velká Británie. Evropská unie se na něm nebyla schopna domluvit, zejména kvůli odporu Belgie. Teď by to ale mohl změnit summit G7.

Článek

Summit sedmi nejvyspělejších států světa G7, kterého by se účastní i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se pokusí zbrzdit ruskou vojenskou mašinerii. Po sankcích uvalených na vojenský průmysl, energetiku a více než 1500 jednotlivců přichází na řadu další vývozní artikl – diamanty.

„Ruské diamanty nejsou věčné,“ prohlásil po příjezdu do japonské Hirošimy, která summit G7 hostí, unijní prezident Charles Michel.

Návrh závěrů skupiny G7 měla možnost zhlédnout agentura Bloomberg. Píše se v něm, že lídři budou společně pracovat na „omezení obchodu a používání v Rusku vytěžených, zpracovaných nebo vyrobených diamantů“ a „koordinovat budoucí opatření včetně technologií na trasování diamantů“. Agentura dodává, že stanovisko G7 ještě nebylo schváleno, a může se proto změnit.

Diamanty v rukou ruských žoldnéřů

Přečtěte si o ruském obchodu s „krvavými diamanty“ ve Středoafrické republice:

Zmínkou o trasování diamantů se nejbohatší ekonomiky světa snaží předejít tomu, aby Moskva obcházela sankce tím, že nechá své diamanty vybrousit v Indii. Mohla by tak zabránit určení jejich původu. Obchodníci totiž broušené a leštěné kameny často míchají a původní certifikát o původu podle takzvaného Kimberleyského procesu nahrazují dokumentací „smíšeného původu“, takže je téměř nemožné sledovat, kde nakonec ruské diamanty skončí.

Kimberleyský proces vznikl v rámci boje proti tzv. krvavým diamantům, jejichž těžba často ničila přírodu, zneužívala dětskou práci a financovala válečné konflikty v Africe.

Diamanty jako „posvátné krávy“

Pro úplný zákaz dovozu ruských diamantů se zatím rozhodla jen Velká Británie. Premiér Rishi Sunak navíc oznámil, že jeho vláda zakazuje i dovoz ruského niklu, mědi a hliníku. Toto opatření je ale spíše symbolické, protože Británie tyto kovy dovážela z Ruska jen minimálně.

Londýn už dříve uvalil sankce na diamanty ruské firmy Alrosa, která podle analytika Edahna Golana citovaného deníkem The Financial Times těží na 40 procent světových diamantů.

Státy Evropské unie o zákazu dovozu ruských diamantů před summitem G7 také jednaly, zatím ale neúspěšně. Vyjednavači nicméně hlásí pokrok, a to i v případě Belgie, která nechtěla o sankcích tohoto typu dlouho ani slyšet. Nyní je ale už belgická vláda na návrh připravena, pokud tedy bude celosvětově fungovat omezení vzešlé z rozhodnutí skupiny G7.

„Diamanty jsou jednou z oblastí, které jsou pro Rusko citlivé, protože z něj získává značné příjmy. Obecně je oblast kritických minerálů, surovin a zemin pro Rusko velmi lukrativní a sankcionování jednotlivých komodit citlivé. Na druhé straně ale není možné srovnávat s vývozem ropy a zemního plynu, které představují velmi vysoké procento příjmů pro ruský státní rozpočet, takže dřívější zastropování cen ruských komodit ze strany G7 (resp. později také EU) bylo o poznání citlivější a donutilo Moskvu využívat další alternativy pro vývoz těchto komodit, na kterých je ekonomicky závislá,“ hodnotí význam diamantů pro Rusko Pavel Havlíček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Deník New York Times před časem psal o „posvátných kravách“, za které bojují jednotlivé evropské státy při rozhodování o dalších protiruských sankcích. NYT v této souvislosti jmenoval právě obchod s diamanty pro Belgii, dovoz uranu do jaderných elektráren pro Francii a převážení ropy v tankerech pro Řecko.

„Jsou lidé, pro které jsou diamanty prodané v Antverpách důležitější než bitva, kterou vedeme. Mír má mnohem větší cenu než diamanty,“ vzkázal například ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Belgičanům.

Otázka je, jak se podaří Západu sankce na diamantový průmysl vymáhat: „Diamanty mají tu výhodu, že jich není nepřeberné množství a – také na základě zkušenosti z Afriky – se dají poměrně dobře sledovat a propojit zpátky s jejich místem původu, což dává tušit, že by se kontrola ruských diamantů mohla v budoucnu dařit,“ odhaduje analytik Havlíček.

Nejsou to ale jen diamanty – zatímco dovozy mnoha výrobků a surovin z Ruska do Evropy drasticky poklesly nebo úplně ustaly, velcí ruští výrobci niklu, mědi nebo hliníku své evropské zákazníky i nadále zásobují.

Prostor pro další sankce v této oblasti proto podle Havlíčka je, i když jsou západní státy na některých surovinách z Ruska značně závislé. „Odklon od dovozu z nich tedy bude jen pozvolný a plný kompromisů a přechodných ustanovení, které budou jednotlivé státy využívat,“ odhaduje a upozorňuje na infografiku, kterou na téma závislosti EU na dovozu ruských minerálů zpracoval kolega z AMO Michal Čepelka.

Článek jsme aktualizovali o účast Volodymyra Zelenského na summitu G7. Jeho poradce Oleksij Danilov ještě včera večer psal, že se prezident sejde s lídry skupiny pouze online.

Reklama

Doporučované