Hlavní obsah

Zelenskyj odvolal velvyslance v Česku a dalších čtyřech zemích

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jevhen Perebyjnis, končící velvyslanec Ukrajiny v Česku.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj odvolal velvyslance v Česku, Německu, Maďarsku, Norsku a Indii, označil to za běžný postup. V případě diplomata v Česku jde podle ambasády o plánovanou výměnu.

Článek

Kyjev pokračuje v obměně diplomatů zastupujících zemi v zahraničí, podle sobotní zprávy agentury Ukrinform prezident Volodomyr Zelenskyj odvolal velvyslance Jevhena Perebyjnise z Česka a další čtyři diplomaty či diplomatky v Německu, Maďarsku, Norsku a Indii.

Zelenskyj ve svém videoposelství označil odvolání za normální postup. „Dnes jsem podepsal dekrety o odvolání některých velvyslanců Ukrajiny. Tato otázka rotace je běžnou součástí diplomatické praxe,“ uvedl. Dodal, že kandidáty na uvolněná místa připravuje ministerstvo zahraničí.

I tisková atašé ukrajinské ambasády v Praze Tetiana Okopná, napsala Seznam Zprávám, že se jednalo o „plánovanou výměnu velvyslanců, kteří byli ve funkci víc než čtyři roky“.

Obdobně se pro Deník N vyjádřil také přímo Perebyjnis. „Jsem tady 5,5 roku. Normálně mise trvá 4 roky. To je jediný důvod. Vracím se na Ukrajinu,“ uvedl velvyslanec.

Podle Ukrinformu nicméně ukrajinský prezident dříve avizoval, že odvolá velvyslance, kteří neefektivně plní své povinnosti. Několik diplomatů Zelenskyj odvolal už minulý měsíc. Šlo o velvyslance v Portugalsku, Íránu, Libanonu a Gruzii.

„Bylo pro mne ctí spolupracovat s ukrajinským velvyslancem. Oceňuji, jak hluboký a vřelý vztah měl k České republice. Přeji mu do budoucna hodně štěstí a vše dobré,“ komentoval na Twitteru ambasadorův konec premiér Petr Fiala.

Spolupráci s ním si pochvaluje i ministr zahraničí Jan Lipavský. „Pana velvyslance jsem poznal jako skvělého diplomata a statečného muže, který toho pro svou zemi v Česku udělal maximum. Putinovo barbarství nás sblížilo nejen profesně, ale i lidsky,“ napsal na Twitteru.

Velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis byl do funkce jmenován v roce 2017, kdy zemi vedl bývalý prezident Petro Porošenko.

S koncem ukrajinského velvyslance v Německu Andrije Melnyka se počítalo, zprávu o tom, že Zelenskyj chystá jeho odvolání, tento týden přinesla německá média.

Melnyk sloužil v Berlíně na diplomata neobvykle dlouhou dobu – od roku 2015. Výraznější pozornosti se mu ale dostalo až po ruském útoku na Ukrajinu, kdy se někdy i ostrými výroky pokoušel získat německé zbraně pro svou zemi (psali jsme zde). Opakovaně byl proto kritizován za nediplomatické vystupování.

Kritiku si nedávno vysloužil také za výroky o ukrajinském nacionalistovi Stepanu Banderovi, když popřel, že by byl masovým vrahem Židů a Poláků. Výrok odsoudily Polsko i Izrael a od velvyslance se distancovalo i ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Reklama

Doporučované