Hlavní obsah

Zelenskyj plánuje posílit obranu Charkovské a Sumské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po dnešní poradě s velením ozbrojených sil klade důraz na posílení protivzdušné obrany v Charkovské a Sumské oblasti. Reaguje tak na nálet ruských dronů, který proběhl v noci na čtvrtek.

Článek

„Jednal jsem dnes s vojáky ohledně toho, jak více ochránit Charkov, hlavně z hlediska protivzdušné obrany. Stejný úkol mají i všichni naši diplomaté. Posílení protivzdušné obrany pro Charkov, celou Charkovskou oblast, Sumskou oblast a jižní regiony – to je naprosto naléhavá potřeba,“ řekl Zelenskyj podle serveru Ukrajinska pravda.

Ukrajinský prezident uvedl, že děkuje každé zemi, která se ve spolupráci s Kyjevem snaží najít potřebnou pomoc. „Je naprosto nepřijatelné, že tolik zemí na světě dosud zvažuje, jak čelit teroru, ačkoliv by stačilo pár politických rozhodnutí a několik systémů protivzdušné obrany by mohlo principiálně změnit situaci,“ prohlásil.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba dnes požádal spojence z NATO, aby Ukrajině poskytli další systémy protivzdušné obrany Patriot na ochranu před častými útoky ruských balistických raket. „Na Patriotech závisí záchrana ukrajinských životů. Jsou to jediné systémy, které zastaví balistické rakety,“ dodal Kuleba. Spojenci podle něj mají těchto systémů dostatek a Kyjevu by opravdu velmi pomohly.

Zelenskyj odsoudil „podlou taktiku“ náletu na Charkov. Rusové totiž po zásahu obytného domu útočným dronem vyslali na stejné místo další drony, jejichž obětí se stali tři záchranáři, kteří přijeli na místo a poskytovali pomoc po předchozím zásahu.

Reklama

Doporučované