Hlavní obsah

Zelenskyj poděkoval Fialovi za vojenskou podporu. Očekává její posílení

Foto: Profimedia.cz

Zelenskyj poděkoval Fialovi za podporu ve válečném konfliktu s Ruskem.

Reklama

aktualizováno •

Česko patří od zahájení ruské invaze v únoru loňského roku k předním dodavatelům zbraní a munice Ukrajině.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonickém rozhovoru s českým premiérem Petrem Fialou poděkoval Česku za vojenskou podporu. Uvedl, že očekává její další posílení. Ocenil také podporu Ukrajiny v době českého předsednictví v Radě Evropské unie v minulém půl roce. Podle šéfa české vlády se telefonát uskutečnil v době jeho návštěvy zbrojovky Excalibur Army, která je významným dodavatelem zbraní Kyjevu.

„Oceňujeme důležitou českou obrannou podporu a očekáváme její posílení,“ uvedl Zelenskyj na twitteru. Telefonát se šéfem české vlády označil za „užitečný“. S Fialou probral Zelenskyj také situaci na frontě a podmínky mírového plánu, který hodlá podrobně představit v únoru.

Podle Fialy byla tématem rozhovoru „další konkrétní spolupráce našich zemí“. „Vzájemně jsme si popřáli vše dobré do nového roku – oba věříme, že bude lepší než ten loňský,“ uvedl premiér na twitteru.

Rozhovor se Zelenským vedl Fiala přímo ve výrobní hale zbrojovky Excalibur Army ve Šternberku na Olomoucku, která mimo jiné modernizuje tanky T-72 pro ukrajinskou armádu. Fiala na hlaveň jednoho z obrněnců určených Kyjevu napsal krátký vzkaz „statečným ukrajinským obráncům“. Uvedl také, že při návštěvě měl možnost pokřtít nové vyprošťovací vozidlo TREVA-30, které by v budoucnu mohlo pomáhat též na Ukrajině.

Česko patří od zahájení ruské invaze v únoru loňské roku k předním dodavatelům zbraní a munice Ukrajině, přičemž vojenská pomoc na komerční bázi tvoří podle Fialy velkou většinu dodávek. Česká armáda se podílí rovněž na výcviku ukrajinských vojáků, do konce roku jich chce vycvičit na 4000.

Reklama

Doporučované