Hlavní obsah

Ukrajinská protiofenziva začala, naznačil bez podrobností Zelenskyj

Foto: Facebook/GeneralStaff.ua

Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Volodymyr Zelenskyj reagoval na Putinova slova o tom, že ukrajinská protiofenziva skutečně začala. Řekl, že „na Ukrajině probíhají protiofenzivní a obranné akce“, další podrobnosti o probíhajících operacích ovšem nezmínil.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle všeho potvrdil zprávy o tom, že dlouho očekávaná protiofenziva už odstartovala, píší zahraniční média.

„Na Ukrajině probíhají protiofenzivní a obranné akce: o tom, v jaké fázi jsou, nebudu podrobně hovořit. Věřím, že to (začátek protiofenzivy, pozn. red.) rozhodně pocítíme,“ uvedl Zelenskyj v sobotu na společné tiskové konferenci s kanadským premiérem Justinem Trudeauem, který navštívil Kyjev.

Ukrajinští vojáci postupují na východě u Bakhmutu a na jihu u Záporoží a v sobotu podnikali dálkové údery na ruské cíle. Posoudit, co se opravdu děje v první linii, je ale obtížné, protože obě válčící strany líčí situaci protichůdně.

Jsem v kontaktu s veliteli

Zelenskyj také zmínil, že je v neustálém kontaktu s ukrajinskými vojenskými veliteli, včetně vrchního velitele Valerije Zalužného a generálplukovníka Oleksandra Syrského, a že všichni „jsou pozitivně naladěni“.

Zdůraznil také, že pokud jde o informace o protiofenzivě, je důležité důvěřovat ukrajinské armádě, nikoliv ruské propagandě.

Reagoval tak na slova ruského prezidenta Vladimira Putina, který v pátek oznámil, že ukrajinská protiofenziva skutečně začala, pokusy o postup ale ztroskotaly a ukrajinská armáda utržila těžké ztráty (více zde).

Putinovy výroky o protiofenzivě:

Ukrajinský protiútok probíhá nejméně ve čtyřech oblastech fronty. Kyjev hlásí postup u Bachmutu a taktické zisky v Doněcké a Záporožské oblasti. Rusové odpověděli náletem na Oděsu.

„Nemohu říci, že by ofenziva (ukrajinská protiofenziva, pozn. red.) uvázla. Mohu říci jen to, že dosud provedené protiofenzivní pokusy selhaly. Ale ofenzivní potenciál kyjevského režimu (tak Putin nazývá legitimní a legální ukrajinskou vládu, pozn. red.) stále existuje,“ řekl neobvykle sdílný Putin.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné zprávě informoval o tom, že ukrajinské ozbrojené síly v pátek pokračovaly v „omezených operacích protiofenzivy“ v Doněcké oblasti u hranice se Záporožskou oblastí. Tam také měly dosáhnout „taktických zisků“.

Postup se jim podle „ruského zdroje“ ISW podařil v noci z 8. na 9. června i v Záporožské oblasti. Rusové naopak tvrdí, že se jim podařilo odrazit ukrajinské útoky u Kreminny v Luhanské oblasti.

Reklama

Doporučované